Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 50 posto tinejdžera ovisno je o mobilnim telefonima

dijete mobitel 1

Nova studija potvrdila je nešto što mnogi roditelji dobro znaju – više od 50 posto tinejdžera ovisno je o svojim mobilnim telefonima.

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da većina tinejdžera provjerava svoje telefone barem svakih sat vremena i osjećaju se obveznim odgovoriti na poruku čim je pročitaju.

Većina roditelja slaže se sa studijom, a 59 posto roditelja čija su djeca sudjelovala u istraživanju kažu kako ih je nemoguće odvojiti od telefona. Istraživanje je provedeno na 1240 tinejdžera starosti od 12 do 18 godina.

Common Sense Media, neprofitna organizacija koja se fokusira na uticaj medija i tehnologije na djecu, ističe kakve posljedice može izazvati ovisnost o mobilnim telefonima. Tvrde da preučestalo korištenje telefona može dovesti do otuđivanja pojedinca te ponekad i depresije.

Druga studija pokazala je da američka djeca uzrasta od 8 do 12 godina provode gotovo 6 sati dnevno online, dok su oni u dobi od 13 do 18 godina online čak 9 sati dnevno.

“Neprekidna upotreba tehnologije zapravo je odraz tinejdžera i njihove potrebe za komunikacijom s drugim ljudima”, navedeno je u istraživanju.

Ellen Wartella, direktorica Centra za komunikaciju i razvoj pojedinaca, rekla je da je još uvijek nejasno kakve će posljedice ovakvo ponašanje ostaviti na pojedince.

“Moramo posvetiti više vremena i istraživanja kako bi shvatili utjecaj tehnologije i interneta na našu djecu, a zatim prilagoditi naše ponašanje”, rekla je u priopćenju.

Ali, nisu tinejdžeri jedini razlog za zabrinutost. Isto istraživanje pokazalo je i da roditelji često provjeravaju svoje telefone, 56 posto njih čak i tokom vožnje.