Na biciklu je krenuo u “oblake”: Put do vrha čudesnog Slovenca

“FC Bayern Muenchen v Club Atletico de Madrid – UEFA Champions League Semi Final: Second Leg”

Herojski ulazak madridskog Atletica u finale Lige prvaka ne može se pripisati jednom igraču. Čak ni desetorici, jer Simeoneov stroj jednostavno nema slabu kariku.

No, prvi među jednakima definitivno je sjajni slovenski golman Jan Oblak.

Oblaku su tek 23 godine i pred njim je nevjerovatna karijera. Slovenac je ove sezone upisao osam “praznih mreža” u Ligi prvaka, dok u Primeri prima manje od pola gola po utakmici. Naravno, svoju gotovo savršenu statistiku može zahvaliti i granitnom bedemu koji ga čuva. Ipak, Janova klasa danas je neupitna.

oblak ekipa

Rođen je u Škofjoj Loki i loptu je otkrio s pet godina. S deset je već prešao u ljubljansku Olimpiju, no dvije godine kasnije klub je ugašen. Ostao je u Ljubljani u NK Bežigradu koji je nakon peripetija postao današnja Olimpija.

Odbio je ponudu Empolija i već sa 16 godina postao standardni prvotimac u redovima kluba koji se vraćao na veliku scenu. S njim među stativama Olimpija se vratila u (četvrto mjesto te sezone) vrh slovenskog nogometa. Oblak je na treninge dolazio biciklom. Po 25 km u oba smjera, što je samo jedan od dokaza koliko je uporan tip. A, takvi su preodređeni za velike priče. Uslijedio je odlazak u Portugal, ponudu Benfice nije imao snage odbiti.

“Stalno smo pričali telefonom. Prolazio je kroz težak period… Bio je osuđen na klupu i tek nakon sezone i po dobio je priliku na posudbi u Leiriji”, kaže za UEFA-inu oficijelnu stranicu njegov trener golmana iz Olimpije Andrej Kračman.

2013. je i Oblaku – svanulo. Ozljedu konkurenta Artura prigrlio je objeručke i za Benficu je u 24 utakmice primio samo šest golova. Benfica je osvojila sve na domaćem planu, a Jan je ponovno spakirao kofere. Atletico je platio 16 miliona eura, srušio španski rekord kada su golmani u pitanju i prije dva ljeta doveo ga na Calderon.

No, ozlijedio se… Simeone je iznimno cijenio danas rezervnog golmana Montoyu i navodno razmišljao poslati Oblaka na posudbu. U debiju protiv Olympiacosa, Oblak je bio loš, ali ozljeda Montoye (u svijetu golmana to su često ključni trenuci) donijela je pravu priliku Slovencu koji je više nije ispuštao. Od tada pa do danas briljira i prvorazredni je oslonac najčvršće nogometne odbrane na planeti.

"FC Bayern Muenchen v Club Atletico de Madrid - UEFA Champions League Semi Final: Second Leg"

Müllerov penal u Münchenu sinoć vrhunac je njegove dosadašnje karijere, a njegov oduševljeni predsjednik kluba Enrique Cerezo kaže:

“Ako nije već danas najbolji, Oblak je sigurno drugi najbolji golman svijeta.”