Mobiteli

direktor Samsunga tvrdi

Za 5 godina više nećemo koristiti pametne telefone

07/07/2019

Izvršni direktor Samsunga smatra da se bliži kraj klasičnim pametnim telefonima te će se tehnološka industrija okrenuti nosivim uređajima

Tokom prošlih nekoliko godina više puta smo mogli čuti izjave tehnoloških stručnjaka i analitičara o početku kraja pametnih telefona koje će zamijeniti drugi uređaji. Neki su spominjali pametne satove kao primarne uređaje s kojima ćemo komunicirati te glasovnu komunikaciju – putem satova, pametnih zvučnika i drugih uređaja s glasovnim asistentima, dok oni najoptimističniji smatraju kako ćemo u budućnosti “uroniti” u svijet virtualne stvarnosti i s nekom vrstom naočala konzumirati sadržaj.

Što će budućnost donijeti, trenutno je još teško reći, no s idejom kako već tokom sljedećeg desetljeća možda nećemo koristiti pametne telefone, barem na ne način na koji ih koristimo danas, slažu se i u globalnom lideru na tržištu smartphonea, Samsungu.

Tokom nedavne konferencije u Seoulu na kojoj je govorio o Galaxy Foldu te na kojoj je prihvatio krivnju za probleme s prvim Samsungovim savitljivim telefonom, izvršni direktor kompanije DJ Koh govorio je i o budućnosti mobilnih uređaja. Koh smatra kako se bliži kraj klasičnim pametnim telefonima te da će trend savitljivih telefona trajati nekoliko godina – nakon toga, na krilima 5G-a, interneta stvari i umjetne inteligencije, tehnološka industrija okrenut će se prema nosivim uređajima.

Ta promjena bit će prirodna i neće biti radikalna pa ljudi u biti neće ni shvatiti da više ne koriste pametne telefone, već da su počeli nositi ekrane, a za vodeće mobilne kompanije, ona će predstavljati veliki izazov, ali i priliku za zauzimanje još bolje pozicije na tržištu. Koh kaže kako je proteklo desetljeće obilježio period pametnih telefona, a sada je pred nama neki novi period u kojem će se kombinirati tehnologije poput AI-a, 5G-a i IoT-a i u kojem više nećemo razmišljati o pametnim telefonima, već općenito o pametnim uređajima.

Komentari

Autor: zimo.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.