Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stručnjaci savjetuju

Zašto ne biste trebali ostavljati mobitel da se puni preko noći

iphone_baterija

Ostavljate li i vi mobitel na punjaču prije spavanja kako bi vas ujutro dočekala puna baterija, bilo bi dobro da prestanete

Izdrživljsot baterije na mobitelu mnogima je bitna stavka kad kupuju novi uređaj, ali nešto što brojni ljudi rade utječe na to da se s vremenom ta izdržljivost značajno smanji.

Ostavljate li i vi mobitel na punjaču prije spavanja kako bi vas ujutro dočekala puna baterija, bilo bi dobro da prestanete.

Naime, USA Today provjerio je što o tome kažu tri velika proizvođača, Apple, Samsung i Huawei, i svi su se složili da mobitel ne biste trebali puniti preko noći.

Iz Applea i Samsunga navode da nije dobro za bateriju da je duže vrijeme na punjaču, a iz Huaweija smatraju da je optimalno da se napunjenost baterije kreće između 30 i 70 posto.

Stručnjaci savjetuju da je najbolje bateriju napuniti prije spavanja, radije nego je ostaviti na punjaču tokom cijele noći, a pri tome bateriju ne morate puniti do kraja.

Isto tako, bilo bi dobro da ne čekate da se baterija isprazni do kraja prije nego što je stavite na punjenje.

Na životni vijek baterije utječe i temperatura na kojoj držite mobitel. Uvijek je bolje da je na hladnijem jer visoke temperature skraćuju vijek baterije. Prema tome, držati mobitel ispod jastuka ili ga ostavljati na suncu nikako nisu dobre ideje.

Ako mobitel ipak punite tokom noći, u slučaju da se probudite i primijetite da je baterija puna, maknite ga s punjača. To neće baš puno pomoći, no neće ni škoditi.