Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnivač Facebooka

Zuckerberg riješio dilemu: iPhone ili Android

mark_zuckerberg

Ne samo da mu je Zuckerberg odgovorio kritikujući cijenu Appleovih proizvoda, već je odlučio da preduzme jedan prilično “zanimljiv” potez

Poslije otkrivanja skandala sa kompanijom Cambridge Analytica, Facebook se našao na udaru brojnih kritika, među kojima mnoge nisu štedile ni kompaniju ni njenog osnivača Marka Zuckerberga.

A jedan od onih koji su imali “pik” na Zuckerberga bio je i izvršni direktor Applea Tim Cook, koji je izjavio da on nikada ne bi dopustio da bude u situaciji u kojoj se našao osnivač Facebooka, pošto njegova kompanija poštuje privatnost svojih korisnika.

Cook je govorio i o tome da je privatnost za Apple ljudsko pravo, kako bi jasno stavio do znanja šta misli o Zuckerbergovoj kompaniji i njenom pristupu privatnosti i zaštiti korisnika.

Ne samo da mu je Zuckerberg odgovorio kritikujući cijenu Appleovih proizvoda, već je odlučio da preduzme jedan prilično “zanimljiv” potez. Zaposlenima na visokim položajima u Facebooku, Zuckerberg je naredio da isključivo koriste pametne telefone koji rade na Android operativnom sistemu.

Tako svi dosadašnji korisnici Appleovih uređaja moraju svoje iPhone da zamijene za neki od Android uređaja.

Kao zvanični razlog za ovu promjenu navedena je činjenica da Googleov operativni sistem ima mnogo veći broj korisnika u odnosu na Appleove uređaje.

Zuckerberg je odluku donio upravo usljed Cookovih kritika Facebooka, pa se ovdje najvjerovatnije radi o nastavku “hladnog rata”, kako su ga neki mediji okarakterisali, između Facebooka i Applea.

Međutim, novinari The Vergea su provjeravali aktivnosti nekih šefova Facebooka na Twitteru i zaključili da dobar dio njih i dalje koristi iPhone.