Tehnomanija

Prodaja kompanije mu donijela milijarde, ali ne i sreću

31/08/2015

Da imati puno novca ne garantira da ćete biti sretni, potvrđuje primjer Markusa Perssona. Poznatiji pod nadimkom ‘Notch’, Persson se obogatio na mega popularnoj igri Minecraft koju je lani prodao Microsoftu za 2,5 milijardi dolara.

Microsoftu je prodao svoju firmu Mojang, koja je upravljala i Minecraftom, no u tom ugovoru Persson nije prešao u Microsoft, nego je potpuno predao firmu i praktički se penzionisao sa 35 godina.

Prepustio se tada uživanju u svom bogatstvu. Kupio je raskošno imanje u Los Angelesu za 70 miliona dolara, nadmašivši pritom druge kupce poput Beyonce i Jay Z-a. Zabavljao se po Ibizi sa slavnima, a na svom imanju organizirao partije. No, izgleda da mu je to brzo dojadilo i da ne uživa u bogatstvu koliko bi se moglo očekivati.

Prije dva dana je objavio seriju tweetova u kojima je izrazio nezadovoljstvo svojim životom nakon prodaje Minecrafta.

– Zabavljam se na Ibizi s hrpom prijatelja i partijam s poznatim ljudima, mogu raditi što god želim, a nikad se nisam osjećao izoliranijim. Problem s time što možeš imati sve što želiš je što na kraju ostaneš bez razloga da se trudiš.
Interakcija s ljudima postane nemoguća zbog nesrazmjera. Kad smo prodavali kompaniju glavna nam je briga bila da svi zaposlenici budu zbrinuti, ali sada me svi oni mrze – pojadao se Persson.

Persson je kreirao Minecraft i bio glavni dizajner sve dok nije predao drugima da rade na igri dok se on posvetio vođenju kompanije. No, šefovski posao ga je tištio još i tada, 2012. je za Wired izjavio da se samo želi vratiti kodiranju.

Za sebe kaže da je introvertiran i da teško sklapa nova prijateljstva. Zahvalio se hiljadama fanova koji su mu slali tweetove podrške, te istaknuo da su mu pomogli.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.