Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amazon policiji prodaje moćnu tehnologiju za prepoznavanje lica

amazon-policiji-prodaje-mocnu-tehnologiju-za-prepoznavanje-lica_WkPoHC

Amazon, najveća svjetska online trgovina u vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu, Jeffa Bezosa, još je 2016. godine predstavila naprednu tehnologiju prepoznavanja lica – Amazon Rekognition. Ova tehnologija funkcionira po principu softvera kao usluge (SaaS), i dostupna je putem cloud usluge Amazon Web Services, pa je može unajmiti bilo ko.

Amazon Rekognition koristi strojno učenje za prepoznavanje sadržaja fotografija, a na njima vrlo lako može identificirati lica, te ih uspoređivati s dostupnim bazama podataka – i kao takva prilično je velik rizik za sigurnost i privatnost. Upravo zbog toga kritičari, među kojima su najglasnija udruženja za zaštitu ljudskih prava, napali su Amazon kada su saznali da je kompanija počela aktivno nuditi ovu tehnologiju policijama u SAD-u.

Jedno ovakvo udruženje iz Kalifornije (American Civil Liberties Union) objavilo je dokumente koji pokazuju kako policije u najmanje tri američke savezne države koriste Amazonovu uslugu, te uz pomoć umjetne inteligencije mogu identificirati i pratiti građane, kršeći pritom njihova ljudska prava. Amazon u ovom slučaju nije baš sebi  pomogao navodeći u marketinškim materijalima kako je riječ o tehnologiji za praćenje osoba, te lagan i tačan način za provođenje istraga i nadzor ljudi.

Dokumenti također pokazuju kako su policije stvorile velike baze podataka iz svojih fotografija snimljenih pri hapšenjima, te s tim fotografijama uspoređivali snimke iz nadzornih kamera i drugih izvora – koristeći upravo Amazon Rekognition.

Udruženje ACLU zajedno je s još 40-ak srodnih organizacija poslalo i otvoreno pismo Jeffu Bezosu u kojem izražavaju svoju zabrinutost oko dostupnosti ove tehnologije vladinim institucijama.

Iz Amazona se pravdaju time da su sve upotrebe njihove tehnologije u skladu sa zakonima te da se njihovi klijenti moraju obavezati da će mnoge prednosti Rekognitiona koristiti na isključivo legalne načine.