Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Da li laptop uvijek treba isključivati s punjača?

tinejdzerka-laptop35

Treba li laptope radi trajnosti baterije uvijek micati s punjenja? Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavno i ovisi o dosta faktora. S druge strane, pitanja se iz godine u godinu samo nižu pa su na stranici MakeUseOf pokušali saznati konačno rješenje dileme ostavljati laptop na punjenju ili ga odspojiti nakon što je baterija stigla na 100 posto.

Era prilično nezgodnih baterija NiMH u prijenosnim računarima praktično je okončana. Danas laptopi u sebi kriju ili litij-ionske ili litij-polimer baterije koje, iako tehnološki različite, u suštini rade istu stvar. Ono što im je zajedničko jest to da se ne mogu prepuniti (u smislu da ih se stalno ostavi na punjenju), ali ih se može isprazniti dovoljno da se oštete. Ovo opet ne znači da sve laptope treba konstantno ostaviti spojene na vanjski izvor.

Stvari koje mogu oštetiti ili skratiti rok trajanja baterija su ciklusi punjenja i pražnjenja (ograničen broj za svaku bateriju), nivo napona (što je viši pri punjenju, to je kraći životni vijek baterije) te visoke temperature (obično iznad 30 stepeni Celzijusa se može računati s kraćim vijekom). Poseban problem su potonja dva segmenta – napon i temperatura.

Prema testovima baterija, ako ih se drži stalno na maksimalnoj napunjenosti, sasvim sigurno će im se smanjiti mogućnosti. Drugi faktor pri stalnom punjenju je i činjenica da se pritom elektronika grije dodatno, a upravo je viša temperatura nepoželjna stvar.

Jedno je od rješenja uklanjanje baterije kada se laptop koristi duže umjesto PC-ja. No istovremeno postoji trend u kojem su baterije zapečaćene u laptopima kako bi im se smanjila masa i osigurale male dimenzije pa uklanjanje nije opcija.

MakeUseOf navodi kako industrija općenito još uvijek nije suglasna oko toga što valja činiti za produženje trajanja baterije laptopa. Acer preporučuje vađenje baterija kad je to moguće, HP navodi da se laptopi drže maksimalno dvije sedmice na stalnom punjenju, a Dell primjerice navodi kako nema nikakvih problema ostaviti laptop trajno spojen na izvor električne energije. Apple pak navodi kako je idealno korištenje laptopa na bateriji za vrijeme putovanja na posao, a zatim se na poslu spoji na punjenje.

Rješenje je zapravo kompromis – niti laptope treba ostavljati stalno na punjenju, niti ih treba svakodnevno potpuno prazniti i opet puniti. U svakom slučaju valja ih držati – hladnima.