Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prepoznavanje govora

Microsoft planira kupiti kompaniju Nuance za 16 milijardi dolara

microsoft (1)

Iako su svjetski mediji poput Bloomberg-a već izvijestili o planovima kompanije Microsoft o kupovini Nuance-a, IT gigant je to odbio da komentariše

Div iz Redmonda vodi razgovore o preuzimanju kompanije za prepoznavanje govora Nuance Communications, saopštili su izvori, a transakcija bi mogla biti potpisana već u nedjelju i najavljena već u ponedjeljak.

Microsoft je prošle godine razmišljao o kupovini američke aplikacije za razmjenu video snimaka TikTok, a prošlog mjeseca je završio kupovinu proizvođača video igara Zenimax za 7,5 milijardi dolara. Takva nastojanja ilustruju napore Microsofta da se proširi kroz više industrija, a Nuance bi te mogućnosti proširio u govornom softveru.

Svoje prihode ta kompanija ostvaruje prodajom alata za prepoznavanje i zapisivanje govora u zdravstvenim ustanovama, pozivima korisničke podrške i govornoj pošti. U jednom izvještaju navodi se da je Microsoft spreman da plati oko 16 milijardi dolara za Nuance što predstavlja iznos veći za više od 20% od trenutne vrijednosti kompanije u odnosu na vrijednost akcija.

Iako su svjetski mediji poput Bloomberg-a već izvijestili o planovima kompanije Microsoft o kupovini Nuance-a, IT gigant je to odbio da komentariše. Sa 16 milijardi dolara, Nuance bi bila druga najveća akvizicija Microsofta, nakon kupovine LinkedIna od 27 milijardi dolara 2016. godine.

Microsoft već ima alate pomoću kojih programeri mogu da omoguće aplikacijama da transkripciju govor u pisane riječi, a prepoznavanje govora uključuje u svoje proizvode, kao što su pretraživač Bing i aplikacija za komunikaciju Teams.