Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Uhapšeno pet osoba osumnjičenih za krijumčarenje migranata

MIGRANTI_USK0321

U okviru ove operacije, kooridinisana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinitelji kaznenih djela bili otkriveni i zadokumentirani

U međunarodnoj operaciji u borbi protiv krijumčarenja migranata u Bosni i Hercegovini lišeno je slobode pet osoba, a operacija je realizovana s partnerskim institucijama Hrvatske, gdje su slobode lišene dvije osobe, saopštili su u utorak iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Postupajući po nalogu i nadzorom tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz potporu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, MUP-a Republike Srpske, Službe za poslove sa strancima i OSA BiH, proveli su operaciju kodnog naziva “Fast”, te izvršili lišenje slobode pet osumnjičenih osoba, kao i pretrese objekata na više lokacija.

Aktivnosti su realizovane u saradnji sa USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, a usmjerene su na otkivanje i kazneno procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama Evropske unije.

“Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organizovana grupa s drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, koordinisali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca Republike Srbije, te su organizovano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Republiku Hrvatsku”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U okviru ove operacije, kooridinisana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinitelji kaznenih djela bili otkriveni i zadokumentirani.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode terete se za kaznena djela organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, a tokom dana biće predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje kaznenih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u BiH.

Iz Tužilaštva BiH su se zahvalili policijskim službenicima svih agencija i institucija koje su učestvovale u međunarodnoj akciji “Fast”.