Računari

Spot

Napravili robota psa koji može čuvati ovce (VIDEO)

22/05/2020

Kompanija Boston Dynamics objavila je super promotivni video sa psom robotom - pastirom koji ovce tjera u stado na jednom pašnjaku na novozelandskoj planini

Kad se usavrši daljinsko upravljanje, poljoprivrednici bi mogli stalno nadzirati rad robota i provjeravati rast svojih usjeva ili zrenje plodova, a da ni nisu na farmi.

Kompanija Boston Dynamics objavila je super promotivni video sa psom robotom – pastirom koji ovce tjera u stado na jednom pašnjaku na novozelandskoj planini. U Boston Dynamicsu nastao je pas pastir Spot, a video prikazuju njegove mogućnosti u poljoprivredi; kako Spot provjera usjeve i uspinje se po neravnom terenu.

Video je snimila softverska kompanija za robotizaciju Rocos u suradnji s Boston Dynamicsom kako bi istražili kako napreduje daljinsko kontroliranje droida. Inače, cilj im je usavršiti daljinsko upravljanje tako da bi roboti poput Spota sami mogli obavljati sav posao, dok čovjek s bilo kojeg mjesta upravlja na daljinu.

Za poljoprivrednike bi, kažu iz Boston Dynamicsa, to moglo značiti stalni i svakodnevni nadzor nad robotima i provjeravanje rasta usjeva ili zrenje plodova na daljinu, a roboti poput Spota mogu i hodati, kotrljati se, čak i letjeti, a mogu biti opremljeni i raznim senzorima za procjenu okoliša.

– Kad se spoje na ‘cloud’ (oblak) roboti kombiniraju podatke sa softvera sa ugrađenom robotikom i tako postižu idealne fizičke performanse – rekao je izvršni direktor Rocosa David Inggs. “Naši kupci angažiraju radnu snagu za fizičke procese koji su često dosadni, prljavi i/ili opasni, a ideja je da takve poslove u potpunosti preuzmu roboti poput Spota.”

Ovaj tip robota psa postoji već nekoliko godina, a stalno mu se poboljšavaju sposobnosti i ‘inteligencija’ – tako je npr. otvaranje vrata jedan od najnovijih trikova koje je Spot nedavno usvojio.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.