nakon teške bolesti

Preminuo legendarni talijanski trener Gigi Simoni

ronaldo-simoni

Inter je preuzeo u junu 1997. godine u isto vrijeme kada je na San Siro iz Barcelone stigao i Brazilac Ronaldo

Bivši trener Lazija, Napolija i Intera Luigi “Gigi” Simoni (82) preminuo je u petak, godinu dana nakon što mu je dijagnosticirana teška bolest.

Simoni je tokom 30-godišnje trenerske karijere vodio više od 15 talijanskih klubova, neke i više puta, a jednu sezonu je vodio i sofijski CSKA.

Zanimljivo, Simoni je od 1996. do 2006. vodio devet klubova, a u svakom se zadržao po jednu sezonu.

Najveći uspjeh u karijeri ostvario je na klupi Intera s kojim je 1998. osvojio Kup UEFA, svoj jedini trofej u trenerskoj karijeri. Međutim, s pet različitih klubova (Genova, Pisa, Brescia, Cremonese, Ancona) izborio je sedam promocija u Serie A.

Inter je preuzeo u junu 1997. godine u isto vrijeme kada je na San Siro iz Barcelone stigao i Brazilac Ronaldo. “Nerazzurre” je predvodi do drugog mjesta u Serie A iza Juventusa i naslova pobjednika Kupa UEFA nakon pobjede u finalu protiv Lazija.

“Ronaldo je bio naš vođa i postupali smo s njim onako kako je zaslužio,” kazao je Simoni u jednom od razgovora.

“Nije bio primadonna, ali svi su znali da je poseban i da nas može dovesti do vrha, pa su ga svi podržavali. Nikad nisam mislio da bi svi igrači trebali biti vođeni na isti način ako je neko poseban – a Ronaldo je bio izvanredan.”

Međutim, Inter ga je otpustio sljedećeg novembra nakon serije loših rezultata, a istog dana dobio je i nagradu Panchina d'Oro za trenera godine.

“Bila je istinska pogreška kad sam ga otpustio. Uvjeren sam da bismo zajedno postigli sjajne stvari. Divim se Simoniju,” kazao je bivši vlasnik Intera Massimo Moratti.