Volkswagen se izvinuo

Reklama za novog Golfa izazvala burne reakcije, morali su je odmah ukloniti (VIDEO)

golf

“Stidimo se zbog tog objavljivanja i ne možemo objasniti kako je do toga došlo”, kazali su iz Volkswagena

Njemački automobilski gigant Volkswagen javno se izvinuo zbog jedne internetske reklame koja je izazvala brojne negativne reakcije zbog, kako su mnogi ocijenili, rasističkog sadržaja, prenose u četvrtak njemački mediji.

“Video je pogrešan i neukusan. Stidimo se zbog tog objavljivanja i ne možemo objasniti kako je do toga došlo”, saopćili su iz Volkswagena.

Video spot, koji je napravljen specijalno za distribuciju preko Instagrama, prikazuje animaciju u stop-motion tehnici, s likom crnog čovjeka kojeg kroz spot vodi velika bijela ruka i na kraju ga ubaci u kuću ispred koje je parkiran Volkswagenov model Golf.

Da stvar bude još gora, animirana slova koja se pretapanjem pojavljuju pred kraj spota u jednom trenutku jasno ispisuju uvredljivi rasistički pojam “Neger”, što se može prevesti kao uvredljiva riječ za tamnoputu osobu.

Glasnogovornik inicijative Crni građani Njemačke Tahir Della izjavio je kako spot ima “totalno rasistički” učinak.

Premijer savezne pokrajine Donja Saska Stephan Weil, koji zbog državnog suvlasništva sjedi u upravnom odboru Volkswagena, spot je nazvao “nedvosmisleno rasističkim i uvredljivim” te najavio raspravu na čelu koncerna na tu temu.

Komentari po društvenim mrežama Volkswagenu predbacuju licemjerje jer je u prvoj reakciji na kritike da se radi o rasističkom uratku koji asocira i na kolonijalnu povijest Afrike, automobilski koncern reagirao s nerazumijevanjem.

“Vjerovatno možete pretpostaviti da smo šokirani i iznenađeni činjenicom da je naša Instagram Story do te mjere shvaćena pogrešno”, saopćio je koncern početkom sedmice, kada su se pojavile prve kritike po društvenim mrežama.

U nastavku pogledajte kako je reklama izgledala.