Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sony

PlayStation Classic pokretaće emulator koji su napravili fanovi

ps calssic

Sonyjeva upotreba PCSX ReArmed emulatora u PS Classic-u je dozvoljena, obzirom na to da je softver otvorenog koda.

PlayStation Classic, Sonyjev odgovor na Nintendov NES Classic i SNES Classic, pokreće emulator otvorenog koda koi su napravili entuzijasti i zaljubljenici u PS

Kotaku izvještava da lista licenci za open-source softver, do koje se dolazi kroz PlayStation Classic menu, otkriva da mini konzola koristi PCSX ReArmed kako bi emulirala igre iz originalnog PlayStationa, koji je objavljen još prije 24 godine.

Nintendo je napravio emulator koji je zasnovan na NES Classic i SNES Classic-u, ali Sony je odlučio da iskoristi softver svojih fanova i zaljubljenika, koji je originalno napravljen za Pandora portabl uređaje.

Sonyjeva upotreba PCSX ReArmed emulatora u PS Classic-u je dozvoljena, obzirom na to da je softver otvorenog koda. Pa opet, ovo se može smatrati neočekivanim, jer kompanija nije baš poznata po tome što je naklonjena emulatorskoj zajednici.

Kompanije za proizvodnju video igara, kao što je Nintendo, presavili su tabak i tužili proizvođače emulatora, sa izgovorom borbe protiv piraterije. Utoliko odluka Sonyja zvuči još više ironično.

I dok bi se to moglo posmatrati i kao lijenjost Sonyja, PCSX ReARMed u PlayStation Classic-u ima smisla. Umjesto da troše vrijeme i resurse na izradu zvaničnog emulatora, zašto ne bi iskoristili već gotov i besplatan softver koji se razvija i testira već godinama?

https://youtu.be/nl2h8LDq_oI

PlayStation Classic će biti objavljen 3. decembra po cijeni od 100 US dolara. Prednarudžbine se već primaju za ovu konzolu, koja izgleda kao i originalna verzija PS-a, samo je 45% manja.

Sony će preinstalirati 20 igara među kojima su inaslovi poput Final Fantasy VII, Grand Theft Auto, i Twisted Metal.