Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Australija

Otkriveno zašto je žena stavljala igle u jagode

jagode44443

Australski premijer Scott Morrison obećao je da će svi koji su odgovorni za ovaj incident snositi posljedice

My Ut Trinh (50) uhapšena je u nedjelju zbog sumnje da je stavljala šivaće igle u jagode i tako počinila teško kazneno djelo. Radila je kao nadzornica na farmi jagoda koja se nalazi sjeverno od grada Brisbanea (Australija), javlja lokalna policija, a prenosi BBC.

Australske vlasti nedavno su postrožile kazne za kontaminaciju hrane na 10 do 15 godina zatvora.

My Ut Trinh optužuju po sedam tačaka optužnice, a ona za sada nije izjavila hoće li pokušati osporiti optužbe.

Sudu u Brisbaneu danas su predstavljeni dokazi koji pokazuju da je na kontaminiranim jagodama pronađena DNK My Ut Trinh.

“Izgleda da je optuženica bila motivirana prkosom ili osvetom. Stavljala je metalne predmete u voće tokom nekoliko mjeseci”, rekla je sutkinja Christine Roney, prenosi Index.hr.

Igle u jagodama pronađene su prvo u Queenslandu, a potom i u ostalim australskim državama. Nakon toga pojavili su se i pojedinačni slučajevi pronalaska šivaćih igala u banani, jabuci i mangu, no policija smatra kako je tu bila riječ o oponašanju zločina.

Australski premijer Scott Morrison obećao je da će svi koji su odgovorni za ovaj incident snositi posljedice.

“Takve stvari nisu smiješne. Oni koji ugrožavaju živote Australaca koji teško rade kako bi se prehranili i koji siju strah u glavama male djece nisu ništa drugo nego kukavice i grubijani.”