Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samsung patentirao leće za oči s integriranom kamericom

Samsung-Smart-Lenses

Samsung se pridružio Googleu u utrci za tehnologijom koju će ljudi koristiti u obliku kontaktnih leća.

Dok Google radi na kontaktnim lećama koje će analizirati zdravlje i možda jednog dana biti minijaturizirana verzija Google Glass gadgeta, Samsung želi dodatno poboljšati AR (Augmented Reality) sisteme. U ovom trenutku su za to potrebne kacige ili poteške naočale za oči, dok bi budućnost mogla donijeti AR sisteme gdje će se sva obrada informacija odviti na pametnom telefonu ili tabletu te bežično prenositi na kontaktne leće.

Leće koje je patentirao Samsung u sebi kriju integriranu kamericu i niz drugih senzora koje se kontrolira treptanjem. Zanimljivo je da su i Google i Samsung svoje patente prijavili još 2014. godine. Kako je riječ o patentima, veća je vjerovatnost da je riječ tek o konceptima nego da već sad aktivno rade na prototipima spremnim za masovno tržište.

Ovo drugo je još manje izgledno s obzirom na to pod kolikom se vatrom javnosti našao Google Glass, naočale s integriranom kamericom i mogućnosti snimanja foto/video materijala. Hodati okolo s kontaktnim lećama koje snimaju sve što “se vidi” bi moglo biti još većim problemom, sve i da se riješe tehnološke barijere.