Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cruz i Kasich žele spriječiti Trumpovu predsjedničku kandidaturu

Cruz i Kasich

Ted Cruz i John Kasich dogovorili su zajedničku borbu u predizbornoj utrci za američkog predsjedničkog kandidata iz reda Republikanske stranke, a sve kako bi pokušali zaustaviti oponenta Donalda Trumpa koji trenutno ima prednost u odnosu na njih, javlja Anadolu Agency (AA).

Izborni stožeri Cruza i Kasicha postigli su dogovor da koordiniranom kampanjom spriječe Trumpa da se domogne kandidature za predsjedničke izbore koji će se u SAD-u održati u novembru ove godine.

Cruz i Kasich su najavili da će ostatak kampanje provesti u zajedničkoj političkoj borbi protiv Trumpa koji je svojom kampanjom i antimigrantskom i antimuslimanskom retorikom izazvao veliku pažnju i kritike američke i svjetske javnosti.

Cruz i Kasich se u nastavku kampanje neće međusobno boriti, već su postigli dogovor da podijele glasove na način da Cruz pokuša osvojiti glasove u saveznoj državi Indiani, a Kasich u Novom Meksiku i Oregonu.

Unutarpartijski izbori za republikanskog predsjedničkog kandidata u Indiani će biti održani 3. maja, u Novom Meksiku 17. maja, a u Oregonu 7. juna.

Trump je u dosadašnjoj utrci sakupio ukupno 845 delegatskih glasova, dok Cruz ima 559, a Kasich 148 glasova. Za nominaciju za republikanskog predsjedničkog kandidata potrebno je sakupiti 1.237 delegatskih glasova.