Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stigao trailer nastavka jedne od najboljih igara svih vremena

the-last-of-us-part-ii

Vlasnici Playstationa novogodišnji dar dobili su malo ranije.

Naime, tokom Sony Playstation Experiencea emitiran je trailer dugoočekivanog nastavka jedne od vjerovatno najboljih igara svih vremena.

Naravno, riječ je o “The Last of Us Part 2” ekipe iz Naughty Doga koji su ove godine oduševili svijet četvrtim dodatkom popularnoj franšizi “Uncharted”. A budući da su mnogi kritičari “A Thief's End” nazvali vjerovatno najljepšom igrom svih vremena, očekivanja za daleko bolji “The Last of Us” neopisivo su visoka.

Podsjetimo, akciona igra iz 2013. pratila je krijumčara Joela i tinejdžericu Ellie koji su tumarali postapokaliptičnom Amerikom u nadi da će pronaći naučnike koji bi, koristeći Ellienu krv, pronašli lijek za epidemije koja je opustošila zemlju i ljude pretvorila u kanibalistička čudovišta.

I dok su zaplet i način igre mnogo puta viđeni, “The Last of Us” izdvajao se nevjerovatnom atmosferom, izvrsnom muzikom (za koju se pobrinuo dvostruki oskarovac Gustavo Santaolalla), briljantno napisanim scenarijem i slojevitim likovima kakve ne srećemo ni u nekim od najboljih filmovima ovog podžanra.

Reditelj i scenarist Neil Druckmann na blogu se osvrnuo na nastavka: “Znali smo da to što ćemo napisati mora biti priča koju vrijedi ispričati, priča dostojna Joela i Ellie. Nakon što smo proveli godine razmišljajući o različitim idejama (u jednom smo trenutku zamalo odustali), napokon smo otkrili priču koja je djelovala posebno, priču koja se razvila u epsko putovanje”.

Druckmann se vraća, ali neće se vratiti i Bruce Straley koji je radio na prethodniku i odigrao ključnu ulogu u nekim od najuspješnijih naslova Naughty Doga. Naravno, vraćaju se i Troy Baker (Joel) i Ashley Johnson (Ellie).

Tokom panel-rasprave Druckmann je pokušao umiriti fanove koji su opravdano zabrinuti da bi nastavak priče mogao samo naštetiti sjećanju na savršeno zaokruženu igru: “Puno smo uložili u ovo i mnogi ljudi strahuju da bi se povratak ovim likovima i razmatranje značenja kraja mogao negativno odraziti na prvi dio. Morate imati na umu da smo i mi toga svjesni. Niko ne voli ove likove više od nas i ne bismo se ni upuštali u ovo da ne osjećamo da imamo pravu ideju”.

Na kraju je zamolio fanove da im ukažu povjerenje i ne brinu. Otkrio je i da će igrači u ovom nastavku većim dijelom upravljati s Ellie koja sad ima 19 godina i da će se igra baviti temom mržnje.

No, kad će se točno pojaviti, još uvijek ne znamo. Realno je očekivati da će se dvojka na policama naći tek 2018. U svakom slučaju, ako tražite razlog za kupnju Playstationa, ovo je jedan od najvećih.