Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zastupnica u skupštini ks

Arijana Memić: Nisam iznenađena podsmijehom i čuđenjem tužiteljice Sarajlija

arijana memic – sabina sarajlija

“Ko ne razumije logiku, obično ne razumije ni da je ne razumije”, napisala je Arijana Memić

Nakon što je predstavljen izvještaj o radu za 2019. godinu Tužilaštva Kantona Sarajevo, a koji je prezentirala glavna tužiteljica KS Sabina Sarajlija uslijedila su pitanja zastupnika.

Zastupnica Arijana Memić (NiP) imala je veliki broj pitanja za glavnu tužiteljicu, a danas joj se obratila otvorenim pismom na svom Facebook profilu, koji prenosimo u cjelosti:

“Izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2019. godinu.

Želim izraziti svoje lično žaljenje jer sjednicu održavamo online a ne u sali, jer bih rado voljela pogledati u oči glavnu tužiteljicu i pitati je zašto se pridružila onima koji već petu godinu štite ubice moga brata.

Nisam iznenađena jučerašnjom reakcijom tužiteljice Sarajlije, koja je s podsmijehom i čuđenjem ispratila sva moja pitanja.

Ja razumijem da u svemu ovome ima nešto čudno… Čudno je to što vi ne radite svoj posao, što štitite ubice vi koji biste ih trebali procesuirati.

Ali, ne razumijem šta može izazvati smijeh kada je riječ o ubistvu mladića i odbijanju liječenja djevojčice.

Do sada ste se uvijek pozivali na to da je postupak u toku, te da ne želite komentarisati. Drago mi je da ste danas odlučili govoriti o našem slučaju, kako bi javnost vidjela kakav je vaš stav i kako i dalje tvrdite da je riječ o saobraćajnoj nezgodi.

Podsjetila bih sve vas, da slučaj ubistva moga brata datira još od 2016. godine, više od četiri godine mrcvarite moju porodicu, nanosite nepravdu i ubjeđujete nas u nešto u što ni sami ne vjerujete, u to da je smrt moga brata posljedica saobraćajne nesreće.

U najmanju ruku nije logično a niti zakonito da jedan slučaj koji ima živog svjedoka događaja traje četiri godine, i da se u međuvremenu na svako pitanje koje bi neke stvari razjasnile, daje odgovor da je postupak u toku.

Već godinama, tvrdoglavo idete sa saobraćajnom nezgodom, a imate zakonskog prostora sa novim, već predočenim činjenicama, da otvorite istragu i po krivičnom djelu ubistva. Svjesno idete sa žalbama da bi se dobilo vrijeme i izgubilo na važnosti slučaja.

Da imamo nezavisno Tužilastvo, da do izražaja mogu doći časni i pošteni tužioci, do ovog postupka nikada ne bi ni došlo.

Vi, tužiteljice itekako znate da je smrt moga brata nastala nasilnim putem, da je ubijen. Vi ste pristali biti dio organizovanog kriminala, stali ste na stranu onih koji štite ubice i besramno imenujete osobu poput Seada Kreštalice za šefa odjela za privredni kriminal i korupciju.

Njegovo imenovanje je nagrada za poslušnost baš kao što su unaprijeđeni i drugi tužioci i policijski službenici za koje je utvrđeno da su vršili nezakonite radnje u slučaju ubistva moga brata.

O ulozi tužioca Kreštalice u predmetu Dženan Memić mediji su već dovoljno izvještavali pa nema potrebe da o tome sada govorim. Dovoljno je navesti da je Kantonalni sud u Sarajevu već dva puta donio oslobađajuće presude jer KT KS nije dokazalo da se saobraćajna nesreća uopšte desila.

Imenovanjem Seada Kreštalice za šefa odjela za privredni kriminal i korupciju, nanijeli ste štetu već narušenom ugledu pravosuđa, dodatno narušili nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa, ako je uopće išta od toga ostalo u Tužilastvu na čijem ste čelu trenutno.

Taj vaš postupak imenovanja korumpiranog, nesposobnog i kriminaliziranog tužioca za šefa odjela, složiti će se građani, nije bio baš logičan.

Poslat ću vam pismeno upit da mi dostavite detaljne informacije o tome zbog čega je vođen disciplinski postupak protiv Krestalice i da li je on posjedovao moralne vrijednosti da bude imenovan na tu poziciju.

Javnost će znati kakvu ste nam osobu imenovali za šefa odsjeka za privredni kriminal i korupciju.

Odnos kakav ste pokazali prema ovom slučaju, treba biti opomena za sve naredne slučajeve. Tužioci ne bi smjeli voditi istragu za saobraćajne nesreće, tamo gdje se radi o ubistvu.

Podsjetit ću vas da je ovo slučaj koji je obilježio pravosuđe BiH.

Komentarisali ste dokaze onda kada niste smjeli, dezavuisali ste javnost izjavama kako je policijski službenik skrenuo istragu u vrijeme kada je istraga vec vođena za ubistvo.

Slučaj djevojčice Nadin Smajlović i eklatantno kršenje osnovnih ljudskih prava, prava na liječenje još nikada nije riješeno. Nakon pola godine, vi ništa niste uradili.

Agonija traje, a vi ne radite svoj posao. Igrate se ljudskim sudbinama i životima.

Pitam Vas, je li to logično?

Jasno je da radite po političkim nalozima, jer da nije tako, svi ovi slučajevi koji godinama potresaju javnost, davno bi bili riješeni, što bi jedino bilo logično.

Logično i pošteno bi bilo odstupiti sa pozicije koju ne možete raditi u skladu sa zakonom i propisima struke.

Jeste, smijali ste se dok sam govorila o ubistvu moga brata.

Dženan Memić, Nadin Smajlović i mnogi drugi su žrtve ovog sistema. Vi ismijavate žrtve i neka vas je sram zbog toga.

Meni logika kaže, nadam se i ostalim zastupnicama i zastupnicima, a uvažavajući sve isključivo neostvarene rezultate rada i propuštene prilike adekvatnog djelovanja, da danas ne mogu dići ruku u cilju podržavanja Izvještaja rada TKS.

Primjetili ste da sam u svojoj diskusiji više puta ponovila riječ, razne izvedenice riječi logika, pa ću sa njom i završiti današnje obraćanje.

Ko ne razumije logiku, obično ne razumije ni da je ne razumije”, napisala je Arijana Memić.