skupština ks

Dok je Memić postavljala pitanja, glavna tužiteljica KS se smijala?!

arijana memic

Na kraju je, obraćajući se glavnoj tužiteljici, kazala “ne znam šta vam je smiješno sve vrijeme”

Nakon što je predstavljen izvještaj o radu za 2019. godinu Tužilaštva KS, a koji je prezentirala glavna tužiteljica KS Sabina Sarajlija uslijedila su pitanja zastupnika. Odgovore bi glavna tužiteljica trebala dati sutra kada je zakazan nastavak sjednice koja je prekinuta u ponedjeljak u 18:30 sati.

Zastupnica Arijana Memić (NiP) imala je veliki broj pitanja za glavnu tužiteljicu.

– Za koga radi Tužilastvo KS i u koju svrhu?

– Da li svojim radnjama/neradnjama svjesno zamajavate nas zastupnike, umarate građanstvo s floskulama da radite po zakonu i štitite Ustav a u stvarnosti ste birokratski aparat koji troši društveni novac u dugotrajne postupke, kojima javnost ne dobija ništa?

– Zašto istrajavate na lažnoj optužnici koju ste podigli za saobraćajnu nesreću, kada i sami znate da je Dženan Memić ubijen?

– Da li ste svjesni da i vi činite teško krivično djelo, jeste li svjesni posljedica?

– Zašto Ustavnom sudu BiH niste dostavili ključni dokument, tj. Zapisnik s uviđaja iz kojeg se vidi da mjesto kontakta vozila i pješaka nije utvrđeno (izmislili ste saobraćajnu nesreću)?

– Kako komentarišete to da uviđaj u slučaju „Memić“ uopće nije ni proveden, te da je sve montirano pred očima i uz odobrenje tužioca?

– Niste mi dostavili informacije o tome koliko je predmeta saobraćajne nesreće u proteklih 5 godina zaključano u cms-u i imalo status „povjerljivo“?

– Ko donosi odluke o tome i koji su to kriteriji u saobraćajnoj nesreći koji moraju biti ispunjeni da bi se zabranio uvid u predmet kroz cms?

– Koji od tih kriterija je bio ispunjen da se zabrani uvid u predmet „Dženan Memić“ koji je u tom momentu bio klasificiran kao saobraćajna nesreća. Upravo na dan kada je Kantonalni sud u Sarajevu, po drugi put oslobodio Seferoviće od svih optužbi Kantonalnog tužilaštva KS u slučaju „Memić“, VSTV-u je dostavljen Vaš prijedlog da Kreštalica bude unaprijeđen za v.d. zamjenika glavnog tužioca…

– Da li i vi svjesno nagrađujete one koji štite ubice, jer i sami to radite?

– Da li ste upoznati s tim kakve negativne konotacije u javnosti izaziva Sead Kreštalica, koji je kompromitovan ne samo zbog slučaja Memić, u kojem je lažirao dokaze, već je i disciplinski kažnjavan, te je poznat po kriminalnim i korupcijskim aferama?

– Zašto ste baš Seada Kreštalicu predložili za vd zamjenika glavnog tužitelja, te kada je taj prijedlog odbijen od VSTV-a, naprasno ste ga imenovali za šefa odjela za privredni kriminal i korupciju?

Memić je potom nastavila sa nizom pitanja o slučaju odbijanja liječenja maloljetne djevojčice Nadin Smajlović od strane generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović čiji su roditelji krajem novembra podnijeli krivične prijave.

– Niste mi dostavili odgovor na pitanje koje sam vam poslala prije skoro mjesec dana, a odnosi se na slučaj odbijanja pružanja zdravstvene usluge djevojčici Nadin Smajlović?

– Dakle, šta je sa krivičnim prijavama koje je advokat porodice Smajlović podnio Tužilaštvu KS?

– Koliko vam je to vremena potrebno da ispitate sve navode iz krivičnih prijava i donesete naredbu o provođenju istrage?

– Da li su u međuvremenu ispitana odgovorna lica iz menadžmenta KCUS-a i rukovodstva Pedijatrijske klinike o slučaju odbijanja liječenja N.S. i šta je uopće po ovoj prijavi urađeno u proteklih pola godine?

– Da li je Tužilaštvo KS u međuvremenu provjeravalo zdravstveno stanje malodobne N.S. u cilju utvrđivanja eventualnih posljedica odbijanja liječenja tj. moguće naknadne posljedice nastale odbijanjem liječenja od trenutka djela do danas?

– Da li uopće znate gdje se nalazi i u kakvom je zdravstvenom stanju malodobna N.S.?

– Da li je Tužilaštvo KS upoznato da je druga zdravstvena ustanova (KC Tuzla) po istim propisima i procedurama donijela odluku o izmještanju pacijentice, a koji važe i u KS? Ova činjenica je dokaz da je i prošle godine u novembru bilo moguće na KCUS-u odobriti izmještanje bez dodatnog ugrožavanja zdravlja pacijenta, ali je to uskraćeno što je otežavajuća okolnost za tužene.

– Da li je postupajućoj tužiteljici poznato da je KC Tuzla u zakonskoj proceduri odobrio izmještanje pacijentice? U pogledu činjenice da je podnesena krivična prijava u vezi sa Čl. 232 – uskraćivanje medicinske pomoći – te obzirom da je kroz medije bilo poznato da je za uspješno liječenje N.S. bila neophodna hitna reakcija – zašto postupanje po ovoj prijavi nije imalo prioritet i karakter hitnosti?

– Da li i na koji način na sporo postupanje u ovom predmetu utiče činjenica da je odgovorno lice tuženog menadžmenta KCUS-a generalna direktorica Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA i doskorašnja zastupnica u PFBiH, odnosno uticajna politička ličnost?

– U vezi sa prethodnim, da li ste u vezi sa dodjelom ovog predmeta postupajućoj tužiteljici Saneli Škaljić, razmatrali mogućnost svojevrsnog sukoba interesa ili narušene objektivnosti, obzirom da je tužiteljica iz porodice koja je povezana sa SDA, a glavni osumnjičeni po ovoj tužbi su uticajni članovi ove stranke” pitala je Arijana Memić.

Na kraju je, obraćajući se glavnoj tužiteljici, kazala “ne znam šta vam je smiješno sve vrijeme, ali da li ima budućnosti sa ovakvim načinom rada Tužilaštva, trošenjem novca u dugotrajne postupke uz satiričnu konstataciju… mi smo neovisni”, zaključila je Memić.