Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PRANJE NOVCA

Mirzu G. i Rositu holandska policija jutros pokupila iz kreveta

New Project (19) (1)

Hapšenja i pretresi nastavak su policijske akcije iz jula 2019. u kojoj je izvršeno više od dvadeset pretresa u Holandiji, BiH, Španiji, Belgiji i Sloveniji

Policija je jutros u holandskoj Bredi digla iz kreveta dvoje osumnjičenih u velikoj međunarodnoj istrazi vezanoj za pranje novca.

Kako javlja bndestem.nl radi se o Mirzi G. iz Bosne i Hercegovine i njegovoj supruga Rositi van den D. iz Holandije.

Prema istom izvoru Mirza i Rosita uhapšeni su u njihovom domu na Oleanderstraatu.

Hapšenja i pretresi nastavak su policijske akcije iz jula 2019. u kojoj je izvršeno više od dvadeset pretresa u Holandiji, BiH, Španiji, Belgiji i Sloveniji.

U Holandiji se akcija usredotočila na nekretnine i firme u vlasništvu sumnjivog para ili njihovih povezanih firmi, uključujući galeriju Puro Arte na Haagdijku i kuće na Slingerwegu, Blauwtjesu i Oleanderstraaut.

Skupi automobili, uključujući “ferrari”, “hummer” i “porsche”, zaplijenjeni su u Holandiji i BiH, navodi isti izvor.

Kartel Tito i Dino

Holandski medij podsjeća na pisanje portala Žurnal.info da osumnjičeni iz Brede, porijeklom iz BiH, radi za međunarodnu kokainsku bandu s Balkana, takozvani kartel “Tito i Dino”. Vođa kartela Edin G., rođak je uhapšenog iz Brede. Navode i da je “moćna zločinačka organizacija jedan od pet takozvanih balkanskih kartela koji, prema podacima Interpola, kontrolišu 80 posto trgovine kokainom između Perua i Evrope”. Proteklih godina presretnuto je 14 tona kokaina, što policija pripisuje kartelu Tito i Dino. Prema američkim službama, kartel je između ostalog sarađivao i s Ridouan Taghijem.

Skupe cipele

U ponedjeljak ujutro zaplijenjeno je nekoliko hiljada eura tokom pretresa na Oleanderstraatu, skupa dizajnerska odjeća koja uključuje više od trideset pari cipela i skupocjenog nakita, uključujući luksuzne satove, izvijestila je policija.

Ovaj medij podsjeća na dokumente koje su objavili bosanski mediji, na osnovu kojih policija vjeruje da osumnjičeni Mirza G. navodno, kupuje i održava svoju imovinu novcem kartela. Ukupno je kupljeno nekretnina u vrijednosti od 2,5 miliona eura.

Njegov advokat Haroon Raza rekao je u odgovoru prošle godine da Mirza G. nema nikakve veze s kartelom Tito i Dino ili kriminalcima poput Taghija.

– Nekretnine su legalno kupljene. On učestvuje u istrazi i nada se da će se sve riješiti što je prije moguće kako bi mogao dokazati svoju nevinost – rekao je tada Raza.

Prošle godine u oktobru objavljen je snimak na kojem Mirza Gačanin poručie novinaru Žurnala da će “i njega potraživat po kanalima”.