BiH

gdje završavaju donacije?

Koliko ste maski dobili besplatno? Milione su nam donirali, milione kupili našim parama

18/05/2020
Donaciju je osigurala i kompanija Violeta

Iz dokumenta objavljenog u Službenom listu nije vidljivo da li je ijedan par rukavica ili da li su zaštitne maske, kao i sapun i dezinfekcijska sredstva završile u rukama građana, pogotovo onih koji nemaju novca da ih sami kupe

S. Degirmendžić

Prije nekoliko dana u Službenom listu BiH objavljena je Odluka Vijeća ministara BiH o načinu raspodjele, sadržaja i primaoca međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanja pojave korona virusa (COVID – 19), dobijene od Vlade Republike Slovenije, Vlade Malezije, Vlade Republike Turske, Vlade Republike Austrije i Vlade Republike Azerbejdžan.

– Međunarodna pomoć za zaštitu i spašavanje dobijena od Vlada Slovenije, Malezije, Turske, Mađarske, Austrije i Azerbejdžana raspodjeljuje se krajnjim korisnicima, u skladu sa principima za raspodjelu utvrđenim Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, kako slijedi-navedeno je u Odluci Vijeća ministara BiH.

Pomoć iz Slovenije

Prema tom dokumentu dostavljena mađunarodna pomoć Vlade Republike Slovenije u opremi i drugim sredstvima raspodjeljuje se na sljedeći način:

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je šest šatora, 37 poljskih kreveta, 37 vreća za spavanje, šest grijalica za šatore, 928 deka, 62 seta za ručavanje, 12 stalaka za korpe za otpatke.

Od pomoći iz Slovenije, Republika Srpska dobila je tri šatora, 22 poljska kreveta, 22 vreće za spavanje, tri grijalice za šator, 557 deka, 37 setova za ručavanje i sedam stalaka za korpe za otpatke.

Brčko distriktu je od pomoći iz Slovenije dodijeljen po jedan šator, poljski krevet, vreća za spavanje, grijalica, set za ručavanje, stalak za korpu za otpatke, te 15 deka.

Pošiljka iz Malezije

Dostavljena međunarodna pomoć Vlade Malezije u opremi i drugim sredstvima raspodijeljena je tako da je Federaciji BiH dodijeljeno milion i dvije stotine trideset hiljada zaštitnih maski, a Republici Srpskoj 750.000 komada maski, dok je Brčko distriktu upućeno 20.000 maski.

Od pomoći Vlade Republike Turske u opremi i drugim sredstvima Federaciji BiH pripalo je 1.200 komada zaštitnih odijela 57.900 troslojnih medicinskih maski, 950 komada univerzalnih maski, 2.450 komada zaštitnih maski, zatim 1.200 pari zaštitnih rukavica i pet litara 70 postotnog alkohola.

Donacija Turske

Iz kontigenta pomoći iz Turske za Republiku Srpsku otišlo je kako je navedeno oko 1.000 komada testova za Covid 19, 720 zaštitnih odijela, 34.800 troslojnih medicinskih maski, 600 komada univerzalnih, 1.500 komada zaštitnih maski, 700 pari zaštitnih rukavica i pet litara sedamdeset postotnog alkohola.

U Brčko distrikt od pomoći iz Turske otišlo je 80 zaštitna odijela, 900 komada troslojnih medicinskih maski 50 troslojnih medicinskih maski univerzalnih, 50 zaštitnih maski, 100 pari rukavica.

Pokloni iz Austrije

Dostavljena međunarodna pomoć Vlade Republike Austrije u opremi i drugim sredstvima raspodijeljena je na sljedeći način:

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je 929 komada deka, 615 setova jednokratne posteljine, 317 higijenskih paketa, 123.750 pari zaštitnih rukavica veličine M i 30.940 pari rukavica veličine XL, te 2.300 litara dezinfekcionog sredstva za ruke.

Republika Srpska od pomoći pristigle iz Austrije dobila je 556 komada deka, 375 jednokratnih setova za posteljinu, 193 higijenska paketa, 18. 560 pari zaštitnih rukavica veličine M i isto toliko rukavica veličine XL, te 1.400 litara dezinfekcionog sredstva za ruke.

Brčko distriktu je od pomoći iz Austrije dodijeljeno 15 komada deka, 10 setova jednokratnih posteljina, šest higijenskih paketa, 2.000 pari zaštitnih rukavica veličine M i 500 komada veličine XL, te 40 litara dezinfekcionog sredstva za ruke.

Pomoć iz Azerbejdžana

Dostavljena međunarodna pomoć Republike Azerbejdžan u opremi i drugim sredstvima raspodjeljuje se na sljedeći način:

Federacija Bosne i Hercegovine dobila je 615 deka, 1.230 jastuka 1.230 komada sapuna, 133 pakovanja po pet litara tečnog sapuna, 860 pakovanja po pet litara dezinfekcionog sredstva za ruke, 12.300 pakovanja po 400 mililitara dezinfekcionog sredstva za ruke, zatim 2.460 pakovanja po litar Etil alkohola i 985 pakovanja po pet litara sredstva za čišćenje.

Republika Srpska iz azerbejdžanskog kontigenta pomoći dobila je 375 deka, 750 jastuka, 750 komada sapuna, 75 pakovanja od po pet litara tečnog sapuna, 525 pakovanja od po pet litara dezinfekcionog sredstva za ruke, 7.500 pakovanja od po 400 mililitara dezinfekcionog sredstva za ruke, 1.500 pakovanja od po litar Etil alkohola i 500 pakovanja od po pet litara sredstva za čišćenje

Brčko distrikt od pomoći iz Azerbejdžana dobio je 10 deka, 20 jastuka, 20 komada sapuna, dva pakovanja od po pet litara tečnog sapuna, 15 pakovanja po pet litara dezinfekcionog sredstva za ruke, 200 pakovanja od po 400 mililitara dezinfekcionog sredstva za ruke 40 pakovanja od po litar Etil alkohola i 15 pakovanja, od po pet litara sredstva za čišćenje .

Jesu li građani dobili ijednju masku besplatno?

Iz ovih podataka jasno je da je BiH dobila samo iz ovih zemalja oko 2, 1 milion komada zaštitnih maski, više stotina hiljada pari rukavica, na hiljade deka, na hiljade litara tečnog sapuna i dezinfekcijskih sredstava koji su podijeljeni entitetima i Brčko distriktu.

No, iz dokumenta objavljenog u Službenom listu nije vidljivo da li je ijedan par rukavica ili da li su zaštitne maske, kao i sapun i dezinfekcijska sredstva završile u rukama građana. Pogotovo onih koji nemaju novca da ih sami kupe.

Nejasno je i da li je iko od građana dobio neka od ovih sredstava iz kontigenta koji je, primjerice, nabavljala Federalna uprava Civilne zaštite, na što su potrošeni milioni maraka od novca poreznih obveznika.

Odgovore na ova pitanja, u vrijeme dok u BiH i dalje pristižu značajne donacije, Fokus će pokušati dobiti od nadležnih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.