Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baiden u Beogradu: Za cijelu Evropu je bitno da ovaj region bude miran

baiden vucic

Nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Baiden rekao je da je njegova posjeta danas suviše kratka, ali da smatra da je mnogo toga postignuto u razgovorima, javlja Anadolu Agency (AA).

Baiden je rekao da, kao i predsjednik SAD-a Barack Obama, veoma cijeni Vučićevo liderstvo, pogotovu kada je u pitanju regionalna politika.

“Mislim da je i za cijelu Evropu veoma bitno da ovaj region bude ujedinjen i miran. Srbija predstavlja ključni kamen temeljac, politički i ekonomski za cijeli region i od toga zavisi kako će cijeli region proći”, dodao je Baiden.

On je kazao da vjeruje da su ove godine trenutak pravih mogućnosti za Srbiju te da je svjedok velikog napretka Srbije u relativno kratkom periodu.

joseph baiden

“SAD je posvećen podršci narodu Srbije na putu kojim ste krenuli. Mi to ne činimo zato što smo plemeniti, već zato što je to u interesu SAD-a”, rekao je Baiden i dodao da “vjeruje da Srbija mora da bude demokratski dio EU”.

Kako je naveo, on je ponosan na novo poglavlje odnosa SAD-a i Srbije, a danas su razgovarali o produbljivanju partnerstva, zatim napretku dijaloga između Kosova i Srbije, “što nije jednostavno”.

“Ima se puno toga za prevazići i iz istorije. To pitanje ću sutra pokrenuti i na sastancima na Kosovu, biće potrebno puno rada i političke volje, ali mislim da ćete nastaviti da unapređujete ovu situaciju. Obje strane su opredeljenje napretku”, kazao je Baiden i pohvalio Vučića za ono što radi na produbljivanju odnosa u regionu, poput njegovog učešća na obilježavanju dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici.

Druga stvar važna za Srbiju jeste nastaviti putem reformi, prema rečima Baidena, jer postoje određeni uslovi kada velike kompanije hoće da ulažu, a to je da hoće da ulažu u zemlju gde ima vladavina prava.

On je istakao podršku SAD-a Srbiji na putu ka EU i dodao da su posebno važne reforme koje pomažu unapređenju Srbije u odnosima sa EU.

Navodeći da su razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa, Baiden je govorio o sporazumu dvije zemlje o ekstradiciji, koji će omogućiti bolju saradnju u oblasti policije i bezbjednosti.

“SAD i Srbija su došle do određenog novog nivoa. Ne slažemo se po određenom svakom pitanju i ima mnogih ožiljaka i rana živih iz devedesetih godina, ali se nadam da ćemo preuzeti korake i da će nove generacije cijelog regiona biti obilježene ekonomskim rastom i budućnošću. Veoma cijenim to što ste spremni da preuzmete odgovornost za ono što se desilo u prošlosti, ali se nadam da će i druge zemlje u regionu uraditi to isto. Ovo je jedan važan korak ka izlečenju“, rekao je Baiden.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su na današnjem sastanku razgovarali o tri teme, bilateralnim odnosi SAD i Srbije, zatim dijalogu Beograda i Prištine i regionalnim odnosima, a vezano sa svim tim jeste i evropski put Srbije.

joseph baiden

Kada su u pitanju bilateralni odnosi, Vučić je kazao da su u uzlaznoj putanji, da je sve više investitora iz SAD-a u Srbiji te da se nada da će otvaranjem poglavlja 23 i 24 biti još više investitora, jer vjeruje da će Srbiju urediti po pravilima demokratskog društva.

“Što se tiče regionalne stabilnosti u ime Srbije istakao sam ogroman značaj očuvanja stabilnosti i mira, jer Srbija je na veoma hrabar način uspjela da počne da rješava svoje ekonomske probleme, da se suoči gotovo sa bankrotom, a uspjeli smo da se izborimo i da imamo suficit u budžetu. U skladu sa tim očekujemo da u budućnosti obezbjedimo bolji život za građane Srbije, a regionalna stabilnost je za to od ključnog značaja”, rekao je Vučić.

On je dodao da je danas govorio o obavezama Srbije, šta ona nije učinila te o onome gde Srbija može da bude bolja. Navodeći da su razgovarali o odnosima Srba i Albanaca, Vučić je kazao:

“Želeći da ostavimo prošlost iza sebe i da gledamo u budućnost, razgovarali smo o svemu u prošlosti, u proteklih 30 godina i mnogi su i u tim odnosima Srba i Albanaca činili mnoge greške i rekao bih za nas kao narod i Vladu Srbije, nikada nije, pa ni danas ne predstavlja problem da preuzmemo tu vrstu odgovornosti za greške koje su činili naši sunarodnici. Isto to, vjerujemo da će učiniti i svi drugi, jer je stradalo i mnogo Srba, mnogo Albanaca, vjerujemo da se to u budućnosti neće ponoviti.”

Vučić je istakao da je od izuzetnog značaja podrška SAD-a očuvanju stabilnosti cijelog regiona te da cjelokupan region nema napretka ukoliko se stabilnost izgubi.

baiden nikolic

Potpredsjednik SAD-a Baiden stigao je u Beograd danas, nešto poslije 14 časova, a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ga je današnji domaćin, premijer Srbije Vučić. Nakon aerodroma, u Palati Srbije održani su sastanak dviju delegacija i tete-a-tete sastanak potpredsjednika Baidena i premijera Vučića.

Nakon izjava, za kraj svoje posjete Srbiji, potpredsjednik SAD-a Joseph Baiden sastao se sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.