Balkan strahuje zbog Brexita

brexit

Države Balkana koje se nadaju ulasku u EU, strahuju da bi Brexit mogao da ugrozi proces proširenja, prenose njemački mediji. Mediji prenose i kako radnici na Balkanu zarađuju manje nego oni u Kini.

Brojni stručnjaci za ekonomiju očekuju da bi mogući izlazak Velike Britanije iz EU objema stranama nanio samo štetu. Osim toga, mogući Brexit bi usporio i put država Balkana ka EU, prenosi Handelsblatt.

Ovaj list piše da bi izlazak Britanaca najviše pogodio privrede istočne Evrope, ali i Hrvatsku i Srbiju. Privredni rast ove dvije zemlje bi se mogao smanjiti za više od jedan odsto, prenosi Handelsblatt i nastavlja:

“Brexit bi imao indirektne posljedice prvenstveno na proces proširenja EU na Balkanu. Trenutno se pregovori o tome vode sa Srbijom, Crnom Gorom i Albanijom. Dugoročno gledano, šansu za ulazak imaju i Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo. “EU bi mogla usporiti proces evropskih integracija, što bi predstavljalo loše vijesti prvenstveno za Srbiju”, tvrdi Henning Eßkuchen, analitičar banke Erste Bank. Vlada Srbije i njen premijer Aleksandar Vučić pokušava da, bez obzira na otpor iz nacionalističkih krugova, ispuni uslove iz kataloga kriterija za prijem, te da unaprijedi proces pomirenja sa Hrvatskom i Kosovom”, navodi Handelsblatt.