Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDPBiH traži pravo građana u dijaspori da glasaju bez naknadne registracije

izbori

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH smatra neprihvatljivim praksu Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojom se od državljana Bosne i Hercegovine u inozemstvu zahtijeva naknadno registrovanje za izbore prilikom svakog izbornog ciklusa, umjesto da im se to pravo prizna pod jednakim uslovima, kao i drugim građanima BiH, saopćeno je danas iz ove stranke.

Predsjedništvo SDPBiH poziva CIKBiH da poštujući ustavne i zakonske odredbe prizna pravo glasa svim državljanima koji su ranije upisani u Centralni birački spisak, bez obzira na njihovo trenutno mjesto prebivališta i bez vršenja naknadnih procedura za koje ne postoji utemeljenje u izbornim propisima BiH.

Kako niti jednom ustavnom ili zakonskom odredbom nije predviđeno pravo ili mogućnost državnih organa i tijela da, uoči svakog izbornog ciklusa državljana BiH u inozemstvu, traže njihovo ponovno legitimiranje i registrovanje, što se iznova zahtijeva čak i od onih državljana koji su ostvarili pravo glasa na ranijim izborima, SDPBiH zahtijeva od CIK-a BiH pojašnjenje navedene prakse.

Predsjedništvo SDPBiH traži od CIK-a BiH da preispita i obustavi praksu kojom se državljanima BiH uslovljava ostvarenje prava na izbor uvjetovanjem građana na ponavljano registrovanje, što niti je njihova obaveza, niti je pravo ovog državnog organa da takvo postupanje od građana traže. Ukoliko CIKBiH nastavi sa provedbom dosadašnje prakse, SDPBiH će pokrenuti postupak ocjene ustavnosti ponavljanja procesa upisa birača za glasanje iz inozemstva, uoči svakog izbornog ciklusa, u čemu se mogu prepoznati elementi diskriminacije i neustavnog djelovanja.

– Članovi Predsjedništva su osudili inicijativu Vlade i Skupštine Srednjobosanskog kantona kojom je predviđeno formiranje nove podijeljene i odvojene srednje škole za djecu Bošnjake u Jajcu. Sramotnim je ocijenjen čin nastavka provedbe segregacije u obrazovnom sistemu, koja dodatno ukazuje na nepokolebljivo opredjeljenje SDA i HDZ BiH da na etničkoj osnovi u potpunosti podijele sve segmente društva, pa i entitet Federaciju BiH i državu u cjelini. Delegati SDP BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH predložit će usvajanje Rezolucije o osudi segregacije u školskom sistemu u Federaciji BiH, kao prvog koraka u suprotstavljanju ovoj separatističkoj pojavi, u punom smislu te riječi – navodi se u saopćenju.