Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na zahtjev međunarodnih tijela

Bh. stručnjaci objavili analizu rizika hitnih odobrenja za korištenje medicinskih uređaja za vrijeme pandemije

doktor almir badnjevic

Obrađeni su podaci o medicinskoj opremi koja je proglašena od strane WHO, FDA i IFMBE kao urgentna za vrijeme COVID -19, a koja obuhvata respiratore, dijagnostičke testove i zastitnu opremu poput maski, rukavica, odijela – kaže prof.dr Badnjević za Fokus

S.DEGIRMENDŽIĆ

Veliku čast i obavezu imao je prof.dr. Almir Badnjević kada je na zahtjev međunarodnih tijela koji regulišu oblast medicinskih uređaja i standarda dobio zadatak da formira tim koji će procijeniti rizike nastale izdavanjem privremenih dozvola za uvoz medicinskih uređaja i puštanje u rad u zdravstvenim ustanovama širom svijeta.

Za potrebe ovog naučnog istraživanja on je u svoj tim uključio isključivo eksperte sa područja BiH koji su zajednički napravili odličan posao.

Ovo je veliko priznanje za naše stručnjake koji su dobili priliku da budu prvi koji su obradili ovu temu i  publikovali svoje istraživanje u prestižnom Springerovom žurnalu „Biomedical Engineering OnLine“.

Kako je za Fokus pojasnio prof.dr. Almir Badnjević, potreba za jednim ovakvim istraživanjem na globalnom nivou javila se prvenstveno zbog toga  jer je za vrijeme COVID-19 pandemije, nagli porast potrebe za medicinskim uređajima uzrokovao to da su nadležna tijela brojnih država izdavala veliki broj hitnih odobrenja i skraćenih procedura za odobravanje korištenja medicinskih uređaja.

To je uzrokovala pojavu na tržištu velikog broja medicinskih uređaja upitne kvalitete po pitanju sigurnosti i performanse. Države koje su tako postupale širom svijeta danas se suočavaju sa brojnim tužbama i pravnim postupcima.

Badnjević ističe da su podaci na kojima je urađena analiza uključivali informacije iz cijelog svijeta, a posebno informacije o kritičnim slučajevima uvoza medicinskih uređaja poput onoga kome smo svjedočili i mi u Bosni i Hercegovini.

– Obrađeni su podaci o medicinskoj opremi koja je proglašena od strane WHO, FDA i IFMBE kao urgentna za vrijeme COVID -19, a koja obuhvata respiratore, dijagnostičke testove i zastitnu opremu poput maski, rukavica, odijela… Prepoznato je da je sada više nego ikad potrebno podizanje globalne svijesti i znanja o važnosti poštivanja bitnih zahtjeva kako bi se osigurao odgovarajući kvalitet, performanse i sigurnost medicinskih proizvoda, posebno tokom krizinih situacija, kao što je trenutna pandemija izazvana COVID – 19. Iznesena razmatranja i zaključci će sigurno poslužiti kao globalna referenca za sve moguće buduće situacije kako bi se spriječile improvizovane reakcije nacionalnih regulatornih tijela – kazao je Badnjević za Fokus.

Koliko je ova tema važna i za BiH govore brojni slučajevi kojima smo svjedočili proteklih mjeseci kada su u našu zemlju medicinska sredstva od životnog značaja uvozile firme koje nisu imale nikakvog iskustva niti reference  i dozvole i uvjete za promet takvim proizvodima.

Stoga je veoma važno da su upravo stručnjaci iz BiH mogli podijeliti svoja saznanja i iskustva, prvenstveno sa svjetskom stručnom javnošću da nam se ovakvi problem ne bi ponavljali.

U nastavku, na ovom linku možete pročitati istraživanje bh. tima objavljenog u prestižnom žurnalu „Biomedical Engineering OnLine“.