Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK BiH

​​​​​​​Za oktobarske izbore u BiH prijavljeno 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata

izbori fena

Finansijska sredstva za održavanje oktobarskih izbora još uvijek nisu obezbijeđena jer budžeti BiH za ovu i prethodnu godinu još uvijek nisu usvojeni

Za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini (BiH) raspisane za 2. oktobar potvrđena je prijava 90 političkih stranaka i 17 nezavisnih kandidata, saopštila je 3. juna Centralna izborna komisija BiH.

Izborna komisija je danas okončala proces ovjere prijava za izbore, nakon što je istekao rok za dopunu prijava za političke stranke i nezavisne kandidate.

Lista ovjerenih političkih stranaka i nezavisnih kandidata je javno dostupna na web stranici izborne komisije www.izbori.ba .

Koalicije stranaka i zejedničke liste nezavisnih kandidata će svoje prijave za oktobarske izbore moći podnijeti od 6. do 14. juna, u 4 sata poslije podne.

Finansijska sredstva za održavanje oktobarskih izbora još uvijek nisu obezbijeđena jer budžeti BiH za ovu i prethodnu godinu još uvijek nisu usvojeni.

Evropska unija (EU) je pozvala nadležne institucije u BiH da u ponedjeljak, 6. juna usvoje nacrt budžeta insitucija BiH i omoguće održavanje izbora.

Portaprol EU Peter Stano kazao je da je održavanje izbora u BiH od suštinske važnosti pozivajući Vijeće ministara BiH, a posebno Ministarstvo finansija, da na sednici u ponedeljak usvoje nacrt budžeta za ovu godinu.

“Takođe pozivamo na brzu odluku koja će obezbediti finansiranje Centralne izborne komisije BiH i trenutna blokada mora hitno da se okonča”, poručio je Stano.

I Centralna izborna komisija BiH je uputila novi apel Vijeću ministara BiH da izdvoji novac za održavanje izbora navodeći da sredstva predviđena u nacrtu budžeta nisu dovoljna.

Izborna komisija je zatražila 15,7 miliona maraka (oko osam miliona eura), a u nacrtu budžeta za ovu godinu koji je upućen Vijeću ministara BiH, tvrde iz Komisije, namijenjeno je 13 miliona maraka (oko 6,65 miliona eura).

“U odnosu na potrebna sredstva, nacrt budžeta za CIK BiH je niži za oko 2,8 miliona maraka (oko 1,43 miliona eura)”, saopćeno je iz ove institucije.

“CIK upućuje još jedan apel i poziv Vijeću ministara BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 6. juna u dnevni red uvrsti donošenje Odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provođenje Opštih izbora”, saopštila je 2. juna izborna komisija.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamenta.