Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Je li na pomolu novi spor između BiH i Hrvatske zbog nuklearnog otpada?!

nuklearni otpad

Je li na pomolu novi spor i zaoštravanje odnosa Hrvatske i BiH, ovaj put zbog nuklearnog otpada pitanje je koje se postavilo nakon što je, poslije višemjesečne šutnje, BiH jučer uputila i službeni prosvjed zbog namjera susjedne nam države.

Naime, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, sudjelujući na Generalnog konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), poručio je kako se BiH se snažno protivi namjerama Hrvatske za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada u blizini granice s našom zemljom.

Inače, radi se o pojasu u blizini općine Dvor te su lokalne zajednice iz BiH koje gravitiraju rijeci Uni u više navrata slale apele nadležnim institucijama kako je neprihvatljivo odlaganje opasnih materija tako blizu granici, a vlasti u BiH su najavile kako će poduzeti sve mjere da se takav scenarij izbjegne, uz uvjerenje kako Hrvatska može naći neku drugu lokaciju.

Nađite prikladnije rješenje

Ministar Crnadak je izrazio zabrinutost zbog aktivnosti Hrvatske koje se odnose na izgradnju odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada u blizini granice kod Novog Grada te je izrazio uvjerenje da Hrvatska može pronaći prikladnije rješenje za navedene aktivnosti, koje ne bi dovelo u opasnost dobrosusjedske odnose dvije zemlje.

Predmetna izjava ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Europe Igora Crnatka predstavlja prvo službeno iskazivanje stava BiH na navedenu temu, i to na najvišoj razini te će obraćanje, uključujući i dio koji se odnosi na odlagalište nuklearnog otpada na granici sa BiH, bit će uvršteno u službene dokumente Generalne konferencije, čime će stav BiH o navedenoj temi biti dokumentiran od strane Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

Građani u strahu

Strah od odlaganja otpada na pograničnim područjima postoji već neko vrijeme nakon što su krenule spekulacije kako će Hrvatska upravo odabrati područje Dvora kao izglednu lokaciju. Naime, odlukom Hrvatskog sabora iz 2007. godine Trgovska gora u općini Dvor određena je kao područje na kojem bi se radioaktivni otpad mogao odlagati u budućnosti. Do sada bilo je više diplomatskih prepiski, no ostalo je nepoznato kada bi Hrvatska započela s procesom odlaganja.

Zbog svega navedenog vlasti BiH su prije nekoliko mjeseci potvrdile kako su spremne ići i na Međunarodni sud pravde bude li potrebno, a o istoj su problematici već govorili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministrica prostornog uređenja i okoliša Republike Srpske Srebrenka Golić.

U međuvremenu, stigli su brojni prigovori od općina koje se nalaze u blizini Une, kao i niza nevladinih udruga, a u tom je kontekstu ministrica Golić navela kako je čak šest općina iz oba entiteta zatražilo intervenciju tijela vlasti kako bi se spriječile namjere Hrvatske. Čak su angažirani stručnjaci koji su došli do zaključka kako se radi o neprikladnom terenu  budući je tlo sastavljeno od vodopropusnog krečnjaka-dolomita sa strmim nagibom. Samim tim javlja se rizik od zagađenja Une, ali i Korane.

Još nije donesena odluka

Trgovska gora odnosno napuštena vojarna Čerkezovac, koja se spominje kao moguće odlagalište radioaktivnog otpada, nalazi se u općini Dvor i tri je kilometra udaljena od granice s BiH. Uz bosanskohercegovačke vlasti i javnost, protiv odlagališta opetovano su se izjasnili i mještani Dvora.

Lokacija na Trgovskoj gori nije definitivno određena kao odlagalište i za sada se spominje kao dio nacionalne strategije zbrinjavanja ovakvog otpada koju Hrvatska mora izraditi sukladno pravilima Europske unije.