Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SUD BIH

162 godine zatvora za pokolj u Alićima i Ekićima

Optuženi Lasica i Milović
FOTO: BIRN BiH
Optuženi Lasica i Milović

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su desetorica optuženih za zločine u Bosanskom Novom osuđeni na ukupno 162 godine zatvora.

Ranko Balaban, Ratko Goranja, Nikola Reljić, Mirko Odžić, Ranko i Dragan Baltić osuđeni su na po 18 godina, Rajko Karlica, Milenko Brčin te Milenko Babić na po 15. Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

Vijeće je van svake razumne sumnje zaključilo da su svi optuženi počinili krivična djela i saizvršilaštvo na način kako je opisano u optužnici.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

“Obećanja srpskih komšija da im se neće ništa dogoditi”

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo kako su Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab učestvovali u ubistvu 24 lica, kao i prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva iz sela Alići i Ekići.

“Čuli ste svjedoke očevice – oštećene onog što se dešavalo 22. juna 1992 i očevice koji su učestvovali u počinjenju djela sa optuženima”, kazala je tužiteljica Eldina Biuk.

Ona je ukazala na svjedočenja Dragana Balabana te Stojana i Zorana Kenjala, koji su ranije osuđeni na po sedam i pet godina zatvora nakon sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom.

“Ti svjedoci su bili spremni da javno priznaju, došli su i ispričali istinu”, kazala je Biuk, dodajući da nema sumnje u njihove iskaze jer su potkrijepljeni drugim dokazima.

Tužiteljica je navela da je bošnjačko stanovništvo živjelo u Alićima i Ekićima uz obećanja srpskih komšija da im se neće ništa dogoditi, iako su drugi Bošnjaci bili napustili dolinu Japre. Kazala je da se nakon sahrane jednog srpskog vojnika počelo razgovarati o protjerivanju Bošnjaka iz Alića i Ekića.

Biuk je navela da su na mjesto okupljanja došli svi optuženi, i da su iz Alića i Ekića istjerali sve mještane i poveli ih do pravoslavnog groblja, o čemu su svjedočili Balaban i Kenjala, kao i mještanke sela.

Svjedoci su, kako je dodala, govorili o maltretiranju muškaraca, te odvoženju žena i djece kamionima.