Dom mladih Skenderija

19. festival pjesama, narodnih igara i običaja “Kao nekad pred Božić 2018.”

Kao nekad pred Bozic
Kao nekad pred Bozic

Održana konferencija za medije povodom 19. festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2018“ – Sarajevo

19. festival božićnih pjesama, igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2018“ održat će se 5. prosinca/decembra 2018. godine, s početkom u 20 sati, u „Domu mladih“, Skenderija, Sarajevo. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici „Doma mladih“ (Plato Skenderija), a cijena ulaznice je 12 KM.

Festival zajednički realiziraju Udruga „Facultas za prosperitet mladeži“ i Udruga „Libertas“ iz Sarajeva. Festival je 2000. godine osmislio i utemeljio dr. sc. Marijo Pejić.

„Festival ‘Kao nekad pred Božić’ je iznimno važan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer prije svega doprinosi promociji i afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH a posvećen je najljepšem i najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću. Kao i prethodnih 18 godina, i ove će godine na manifestaciji nastupiti folklorna društva koja će predstaviti božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima i podsjetiti nas da je uistinu važno čuvanje i njegovanje tradicije i narodnih običaja koji su uistinu veliko bogatstvo za ovu zemlju, potom klape, ansambli, tamburaške i baletne skupine, te popularni izvođači zabavne i ozbiljne glazbe. Popularni izvođači zabavne i ozbiljne glazbe iz BiH, Hrvatske i Srbije odnosno Vojvodine će nastupiti u drugom, revijalnom dijelu programa. Repertoar festivala sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, klasičnih ulomaka, pop-rock božićnih hitova domaće produkcije, te obrada svjetskih božićnih evergreena. “, kazala je izvršna direktorica festivala Ivana Krstanović.

 Ove godine sudjeluju neka od najvećih imena glazbene scene: Željko Bebek, Goran Karan, Vlado Kalember, Matko Jelavić, Krunoslav Kićo Slabinac, Zorica Kondža, Rajko Dujmić, Ivo Amulić (Tutti Frutti bend), Šima Jovanovac, Marina Tomašević, Paula Jusić, Antonela Malis, Izabela Martinović & grupa „Stijene“, „KRČ“ – Udruga građana općine Primošten, Vareški tamburaši, klapa „Dišpet“ Kiseljak, klapa „Divna“ Trpanj, baletna skupina „Bellarte“, Puhački orkestar „Primošten“, Ansambl „HAJO“ Subotica, Nikolina Pelaić, Pero Križanović, Jakša Jurjević, Mladen Jeličić Troko, Turistička zajednica Primošten, Turistička zajednica grada Županja.

Voditeljica programa bit će Amela Hubjer Hatić, urednica i voditeljica Televizije Sarajevo.

Ivana Krstanović je istaknula da je program prilagođen glazbenim ukusima i afinitetima svih generacija i, naravno, prožet božićnim motivima i običajima, kao dijelovima sveukupne kulture i tradicije bosanskohercegovačkih katolika, te da je manifestacija prihvatljiva ne samo katolicima, nego svim građanima Sarajeva i BiH.

Televizijska snimka Festivala bit će emitirana premijerno u programu TVSA, a potom i u programu FTV.

„Scena i vizualni prikaz će biti u konteksu manifestacije i inspirisani tradicijom obilježavanja blagdana Božića, a slijedit ćemo princip bajkovite atmosfere koja će uljepšati ove zimske dane. Cijela manifestacija je u maniru teatra“, rekao je Adnan Đindo, redatelj i scenograf Festivala.

 Generalni pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Općina Primošten i Turistička zajednica Primošten. U okviru festivala „Kao nekad pred Božić“ nazočnima će se obratiti načelnik Općine Primošten g. Stipe Petrina, a festivalu će prisustvovati i direktor Turističke zajednice Primošten g. Ivan Matošin.

Nekada malo ribarsko mjesto, nastalo na otočiću koji je isprva bio mostićem povezan s kopnom, danas je Primošten pravi turistički dragulj. Okružen s još sedam otočića i kristalno čistim morem, karakteristične mediteranske arhitekture, ugodne klime i srdačnih domaćina, Primoštenu je zaista teško odoljeti. Ono što Primoštencima nije dala priroda, učinili su vrijedni ljudi. Primošten kao iznimnu turističku lokaciju u Republici Hrvatskoj potvrđuju mnogobrojne prestižne turističke nagrade u zemlji i inozemstvu. Primošten svojim gostima, među kojima je oduvijek i veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, nudi najrazličitije sadržaje i omogućava da svatko provede odmor kakav priželjkuje.

Realizaciju ovogodišnjeg Festivala pomogli su sljedeći prijatelji Festivala: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Potpredsjednik FBiH Milan Dunović, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Uprava za šumarstvo: Ekološka medijska kampanja ‘Pjevaju šume’, Općina Novi Grad Sarajevo, Općina Ilidža, Općina Centar, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Turistička zajednica grada Županje, Croatia Airlines, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Grafotisak, Sarajevski kiseljak, „Dukat“, hoteli „Delminium“, „Saraj“ i „Astra Garni“, Sarajevo osiguranje, Bihamk, Ledo, Hering, Podravka, Violeta, Sinkro, Cedevita, Cocta, restoran Marijin Dvor, Centar za mlade Papa Ivan Pavao II., Centar Skenderija, Kanzlei Kovač.

Medijski pokrovitelji festivala su: TV SA, RTV Federacije BiH, RSG Radio, Antena Sarajevo, Depo portal, Cinema TV, Doznajemo.com, TV Hema, Svjetlo riječi, Katolički tjednik, Nedjelja.ba, Crodnevnik.de i Moja Domovina.

Također, u okviru ovog Festivala, organizatori realiziraju i tri medijske kampanje:

  1. Ekološko-medijska kampanja „Pjevaju šume“, s ciljem sprječavanja blagdanske masovne sječe i uništavanja borova, jela i smrče. Kroz ovu medijsku kampanju želimo, s ekološkog gledišta, sugerirati slavljenicima, koji kite božićno drvce u kući, da nabave imitaciju božićnog drvca.
  2. Promotivna medijska kampanja za mlade „Mi smo nova generacija dobrovoljnih darivatelja krvi“. Na ovaj način želimo potaknuti građane pogotovo mlade na redovno davanje krvi te dati doprinos podizanju nivoa svijesti o potrebi za davanjem krvi.
  3. Ekološko-medijska kampanja „KULTURA OTPADA“, s ciljem jačanja svijesti o značaju kvalitetnog upravljanja otpadom i očuvanja okoliša. Božićni i novogodišnji blagdani su vrijeme darivanja, odnosno razdoblje kada razmišljamo o tome kako se opustiti i razveselili svoje najbliže. Međutim, i u božićno-novogodišnjem razdoblju potrebno je voditi računa o okolišu, jer se tada količina otpada udvostručuje i to postaje sve veći problem zemalja diljem svijeta.

Željko Gudelj, tehnički direktor Festivala, zahvalio je svim pokroviteljima i prijateljima Festivala što su prepoznali značaj ove manifestacije te pozvao sve ljude dobre volje da dođu na Festival i osjete blagdansku atmosferu u Sarajevu.