Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

godišnjice

30 godina od egzodusa Srba iz Mostara i doline Neretve: “Pravda treba biti ista za sve”

l_fc04fd9a5a27f2a7b33ec898aee5376a

“Želimo da se ovo nikada ne ponovi. Mostar bez Srba nije Mostar. Ovo je grad različitih kultura, različitih nacionalnosti i to se mora vratiti na ovo područje”

– U Mostaru, u kojem je prije rata živjelo oko 30 hiljada  Srba, danas živi 4 i pol tisuće – istaknula je Aljonka Dželetović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Nevesinju uoči akademije sjećanja na 30 godina od stradanja i egzodusa Srba Mostara i doline Neretve u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru.

Dodala je kako se još traže 83 osobe srpske nacionalnosti s ovoga područja.

– Želimo da se ovo nikada ne ponovi. Mostar bez Srba nije Mostar. Ovo je grad različitih kultura, različitih nacionalnosti i to se mora vratiti na ovo područje. Posebno ističem da Tužiteljstvo nije odradilo svoj posao do kraja, jer da su radili kako treba danas bi imali mnogo optuženih u ovome gradu. Šest osoba je samo procesuirano do sada – kazala je ona.

Upitala je nadležne koliko još godina treba proći da se procesuiraju i otkriju počinitelji zločina.

– Tko će svjedočiti? Trideset godina je prošlo. Moj slučaj je osam godina pred Tužiteljstvom, iako imam videozapise i imena ljudi. Mi obitelji smo bili osuđeni da istragu dovedemo do kraja, međutim to stoji u ladicama Tužiteljstva dugi niz godina. Dok oni ne urade svoj posao, nećemo imati čvrsto tlo za sebe i svoju djecu na ovom prostoru – naglasila je Dželetović.

Boško Tomić, izaslanik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika poručio je kako je, pored Mostara i mostarske doline, iz Sarajeva protjerano 140 hiljada Srba.

– Iz dva grada u Bosni i Hercegovini je protjerano skoro 200 tisuća Srba. Želim da se čuje da su Srbi stradali u ratu. Svatko treba odgovarati za zločine koje čini, ali nekako pravda sporo dolazi kada su u pitanju srpske žrtve – smatra on.

Izrazio je nadu kako će Tužiteljstvo krenuti “raditi ozbiljnije” te kako će počinitelje zločina stići ovozemaljska pravda.

– Mi smo spremni zajedno živjeti i biti u suživotu, ali da se uvažavamo i poštujemo. Tko može oprostiti, to je njegova stvar, ali teško se oprašta i zaboravlja, no to ne podrazumijeva mržnju. Srbi moraju voditi računa o svojoj Republici, jer samo su tako slobodni i sigurni – istaknuo je Tomić.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević rekao je kako je i danas potrebno sjetiti se i upamtiti kroz što je srpski narod prošao prije 30 godina.

– Vidimo da je taj narod propatio, na koji se način prema njemu odnosilo, koliko je civilnih žrtava ubijeno, koliko je imovine uništeno. Nadam se da će vrijeme koje slijedi izvesti počinitelje najgnusnijih zločina pred lice pravde i na taj način pokazati da postoji zakon i pravda i za one koji su činili zlo Srbima – ocijenio je Milivojević.

Dodao je kako se konačan povratak Srba na ove prostore nije dogodio, naglasivši da se trebaju vratiti jer “Mostar i Hercegovina bez Srba neće biti to što su bili”.

Na kraju je poručio da će svi živjeti u zemlji u kojoj su pravo i pravda za svakoga isti.

Obilježavanje 30 godina stradanja nastavljeno je na Buni kod Mostara bacanjem cvijeća u rijeku Bunu, a potom polaganjem vijenaca na Spomenik slobode i na spomen–kosturnicu u Nevesinju.

Obilježavanje organiziraju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, potpredsjednik Gradskog vijeća Mostara iz reda srpskog naroda, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” GO Mostar te Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje.