BiH

naša stranka

Nasiha Pozder: HDZ i SDA su saučesnici u rušenju Partizanskog groblja u Mostaru

15/06/2022
Foto: Facebook

"U budžetima FBiH naslijeđe je već godinama skoro pa potpuno zanemarivana kategorija"

Nasiha Pozder: HDZ i SDA su saučesnici u rušenju Partizanskog groblja u Mostaru

Povodom vandaliziranja Partizanskog groblja u Mostaru reagovala je Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH:

“Vandaliziranje Partizanskog groblja u Mostaru čin je ideološke i političke prirode. Čin je fašizma. Odgovor mora biti brz i oštar. Hitna obnova spomenika, brzo otkrivanje počinitelja i njihovo sankcionisanje je najmanje što se mora učiniti. Počiniocima ovog zločina moramo reći da su nam imena s partizanskog groblja preča od njih. Odmah potom neophodno je uvesti zaštitu spomenika kroz videonadzor, ali i fizičko prisustvo zaštitara. Također, tražimo od Komisije za zaštitu spomenika BiH, s obzirom na to da je Partizansko spomen-groblje nacionalni spomenik BiH prve kategorije, da ga proglasi ugroženim te da vrši pritisak na Grad Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton i Vladu FBiH da izdvoje sredstva za sve navedeno.

Podsjećam, Klub Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara nekoliko puta je tražio zaštitu Partizanskog groblja, ali odgovora nije bilo. Grad Mostar zbog nedostatka zaštite spomenika, smatramo saučesnikom u ovom zločinu, jednako kao i Vladu HNK i Vladu FBiH. Treba još direktnije reći, na svim tim nivoima vladaju u koaliciji HDZ i SDA pa se tako odgovornost prelijeva na njih.

Zbog ovakvih i sličnih situacija sam u Parlamentu FBiH insistirala da se uspostavi interventni fond za zaštitu i saniranje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. U budžetima FBiH naslijeđe je već godinama skoro pa potpuno zanemarivana kategorija.

Također, da se ovo ne bi ponavljalo, neophodno je Mostar dekontaminirati od fašizma, a tim prije svega mislim na nazive ulica nazvane po zločincima, pripadnicima ustaškog pokreta iz Drugog svjetskog rata.“

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.