Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trend se nastavlja

56,6 posto nas je vani: Gdje smo se sve raselili?

2222 copy copy

Procijenjeno je da u iseljeništvu živi najmanje dva milijuna osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine

Prema dostupnim službenih podacima agencija za statistiku zemalja prijema i diplomatsko konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u svijetu, procijenjeno je da u iseljeništvu živi najmanje dva milijuna osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, što čini 56,6 posto od 3.531.159 ukupnog stanovništva naše zemlje.

Različiti podaci Priopćila je to Vlada Federacije BiH nakon što je, prihvativši izvještaj Interresorne radne grupe za izradu Strategije saradnje sa iseljeništvom Federacije BiH, usvojila Nacrt ove strategije za razdoblje od 2020. do 2024. godine i Akcijski plan za njenu realizaciju, te Aneks koji se odnosi statističke podatke, institucionalni i strateški okvir i situacijsku analizu.

Svjetska banka smatra da je taj postotak nešto manji i iznosi 44,5 posto, što Bosnu i Hercegovinu pozicionira na 16. mjesto u svijetu po stopi emigracije u odnosu na broj stanovnika u zemlji (od ukupno obuhvaćenih 214 zemalja i teritorija). Razlika je nastala zbog toga što se podaci Svjetske banke odnose samo na prvu generaciju bosanskohercegovačkih emigranata. Najviše se bježalo u Hrvatsku Na osnovu podataka iz Migracijskog profila BiH za 2017. godinu, zemlje u kojima živi najveći broj državljana BiH su Hrvatska (394.146), zatim Srbija (333.687), Njemačka (200.510) i Austrija (170.864).

Značajan broj državljana BiH živi i u SAD (125.442), Sloveniji (103.663), Švicarskoj (59.685), Švedskoj (58.372) i Kanadi (41.722). Jedina institucija u BiH koja raspolaže zbirnim podacima o broju državljana koji su odjavili prebivalište ili boravište radi iseljenja u inozemstvo je Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, a prema njenim statistikama je u 2017. godini boravak u BiH odjavilo 4.270 osoba.

Prema navodima EUROSTAT-a za 2017. godinu, 20.251 državljanin BiH je prvi put regulirao boravak u zemalja Europske unije za takozvane plaćene poslove. Ozbiljan trend odlazaka ”Postoji ozbiljan trend odlazaka iz BiH, ne samo visokoškolovanih osoba, već i drugih obrazovnih profila, a visokoobrazovani se zapošljavaju i na poslovima koja ne zahtijevaju visoku stručnu spremu. Istovremeno, tijekom 2017. godine su 2.103 državljana BiH regulirala je boravak po osnovu obrazovanja”, navodi Vlada Federacije BiH u priopćenju nakon sjednice.

Ciljevi i prioriteti Strategije su uspostavljanje i razvoj pravnog sustava i institucionalnih kapaciteta rada sa iseljeništvom, njegovo uključivanje u društveni razvoj i sudjelovanje poslovnog iseljeništva u ekonomskom razvoju Federacije BiH, te uključenost mladih iz iseljeništva u razvojne politike Federacije BiH.