BiH

"INZ"

740 doza vakcina Astra Zeneca stiglo u ZDK

09/03/2021

Očekuje se da će vakcinisanje zdravstvenih radnika započeti sutra (srijeda) ili preksutra (četvrtak), a dinamiku određuju ustanove na terenu

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas je preuzeo od službenika Zavoda za javno zdravstvo FBiH prve količine vakcina protiv koronavirusa, proizvođača Astra Zeneca, koje je Srbija donirala Federaciji BiH.

– Stiglo je 740 doza, koje će sutra ujutro (srijeda) biti distribuirane u domove zdravlja u svim gradovima i općinama Zeničko-dobojskog kantona, te u Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj. One su namijenjene za vakcinisanje zdravstvenih radnika koji su u direktnom kontaktu sa COVID-pozitivnim pacijentima – istakao je direktor Instituta dr. Senad Huseinagić.

On navodi da je, prema evidencijama, interes da se vakciniše pokazalo nešto više od 2.100 zdravstvenih radnika u ovom kantonu, tako da će ova količina biti dovoljna za prvo vakcinisanje oko trećine zainteresovanih, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

– Nadamo se da će ubrzo biti osigurane i dodatne količine. Uz zdravstvene radnike, prioritet u vakcinisanju će biti osobe smještene u domove za brigu o starim licima, te hronični bolesnici – navodi Huseinagić.

Očekuje se da će vakcinisanje zdravstvenih radnika započeti sutra (srijeda) ili preksutra (četvrtak), a dinamiku određuju ustanove na terenu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.