BiH

VSTVBiH

Osiguran besplatan pristup Bazi od 13.523 sudske odluke

09/03/2021

U Bazi sudskih odluka se trenutno nalazi 13.523 odluke najviših sudova u Bosni i Hercegovini sa vezanim nižestepenim odlukama koje su donesene u istom predmetu

Na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 28. januara usvojilo Odluku kojom se omogućava besplatan pristup Bazi sudskih odluka.

Odluka je stupila na snagu danom njene objave u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine” broj 13/21 od 5. marta.

Bazi se može pristupiti isključivo putem web stranice pravosudje.ba, klikom na modul “Baza sudskih odluka”, te za svrhu registracije nije potreban unos korisničkog imena i lozinke.

Od 2008. godine kada je kreirana, Baza sudskih odluka je bila namijenjena isključivo nosiocima pravosudnih funkcija, dok je VSTVBiH 2012. godine odobrio pristup Bazi advokatima sa sjedištem u Bosni i Hercegovini uz godišnju pretplatu, te 2014. godine pod istim uslovima i svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima.

U Bazi sudskih odluka se trenutno nalazi 13.523 odluke najviših sudova u Bosni i Hercegovini sa vezanim nižestepenim odlukama koje su donesene u istom predmetu.

Odluke su pretražive po broju, datumu donošenja, sudu koji je odluku donio, kao i prema slobodnoj pretrazi teksta. Objavljene su u integralnom tekstu, uz uklanjanje ličnih podataka stranaka u postupku.

Otvaranjem Baze za javnost VSTV BiH, u saradnji sa sudovima, nastoji obezbijediti veću transparentnost pravosuđa Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.