Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Crne Gore

Abazović u Potočarima: Genocid u Srebrenici nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima

dritan abazovic srebrenica

Zato trebamo da mijenjamo stvari. Da učimo iz grešaka i da budemo dobri ljudi, da damo šansu pomirenju, pravdi i istini – rekao je

Jedanaestog jula 1995. godine na ovom mjestu je ubijeno čovječanstvo, ali je Bosna nastavila da živi – kazao je premijer Crne Gore Dritan Abazović danas u Potočarima na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Abazović je pozdravio srebreničke majke, porodice žrtava, ministre, članove diplomatskog hora i sve prijatelje u BiH i širom svijeta.

– Današnje simbolično obilježavanje je samo sjećanje koliko smo loši bili tada. Ne samo oni koji su živjeli ovdje, u okolini već i oni za koje se mislilo da su došli da pomogu, a zapravo nisu uspjeli ništa značajno da urade. Danas 27. godina nakon toga i dalje na Balkanu živi duh mržnje, duh razdora, duh podjela, koji se, na svu sreću, ne manifestuje ratnim dešavanjima, ali se manifestuje i dalje u politikama koje se zasipaju govorom mržnje ili negacijom istine i činjenice – poručio je Abazović.

Dodao je da je to samo apel svima da moramo biti bolji.

– Mi prošlost ne možemo da promijenimo. Možemo da promijenio samo budućnost i na nama je da izaberemo da li želimo i dalje da živimo u balkanskoj međi ili želimo da pogledamo istini u oči, pružimo podršku porodicama žrtava i da nas ovi bijeli nišani podsjete na nevine žrtve, ne Bošnjaka nego ljudi. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima. Nisu ga počinile vojske nego politike – politike zla, smrti i prevara. Zato treba da mijenjamo stvarnost, da kada izađemo odavde pogledamo jedni druge u oči i shvatimo da i dalje ima dosta toga što možemo promijeniti na bolje. Da učimo iz grešaka i da budemo dobri ljudi, da damo šansu pomirenju, pravdi i istini – kazao je Abazović.

Abazović je rekao da vjeruje kako samo zajedno možemo graditi mnogo ljepšu budućnost.