poziv nevladinih organizacija

Crna Gora: 11. juli službeno proglasiti danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

srebrenica potocari (1)

Iz ovih organizacija podsjećaju da se danas navršava 27. godišnjica genocida u Srebrenici, najmasovnijeg zločina izvršenog na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata

Crnogorska Akcija za ljudska prava, ANIMA i Centar za građansko obrazovanje pozvali su danas Skupštinu i Vladu Crne Gore da 11. juli iduće godine službeno proglase danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

“Nadamo se da će, prije svega, iz poštovanja prema obiteljima ubijenih, kao i u cilju uspostavljanja miroljubivog okružja za život na Balkanu, svi politički akteri u Crnoj Gori i regiji prestati negirati sudski utvrđene činjenice i veličati osuđene ratne zločince i da će svojim porukama nastojati suzbiziti podjele i govor mržnje”, navodi se u saopćenju.

Iz ovih organizacija podsjećaju da se danas navršava 27. godišnjica genocida u Srebrenici, najmasovnijeg zločina izvršenog na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) od 11. do 19. jula 1995. godine, sistematski su ubili preko osam hiljada nenaoružanih Bošnjaka starosti od 14 do 70 godina. Ubijeno je i preko šest stotina djece, a najmlađa žrtva rođena je 13. jula 1995., a ekshumirana je iz masovne grobnice kod Srebrenice 2012. godine.