Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

institut za javno zdravstvo rs

Aćimović: Vakcinacija se preporučuje svima koje žele smanjiti rizik obolijevanja

cjepivo-vakcina-pixsell

Vakcinaciju preporučuje svim osobama koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova, izostanke s posla

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske očekuje isporuku vakcina protiv gripe za sezonu 2021/22 u drugoj polovini oktobra.

Kako je za Fenu kazala pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović za ovu sezonu bit će obezbijeđeno 25.000 doza vakcina protiv gripe koje su namijenjene kategorijama stanovništa oslobođenim od plaćanja vakcine, dok je Institut nabavio 5.000 doza vakcina za građane koji nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju, uz mogućnost nabavke dodatnih količina ako zainteresiranost građana za vakcinaciju bude veća.

Vakcinaciju preporučuje svim osobama koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova, izostanke s posla.

Posebno se preporučuje hroničnim bolesnicima (uključujući i djecu), starijim osobama, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa osobama koje pripadaju rizičnim grupama te im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja (policija, prosvjeta, banke, pošte, komunalna i transportna preduzeća).

Prioritetne grupe za vakcinaciju su pacijenti na hemodijalizi i pacijenti kod kojih je izvršena transplantacija bubrega, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti – inzulin zavisni, liječeni kardiohirurškim metodama odnosno pacijenti sa ugrađenim stentom, kojima je rađena balon dilatacija, pacijenti kod kojih je ugrađen bajpas, sa ugrađenim vještačkim valvulama kao i pacijenti sa ugrađenim pejsmejkerom.

Među prioritetima za vakcinaciju protiv sezonske gripe su i HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, zaposleni na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa hemoterapijom i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti kao i osobe s invaliditetom koje borave u kolektivnom smještaju.

Doktorica Aćimović kaže da su donedavno preporuke bile da razmak između vakcine protiv kovida i vakcine protiv gripe bude 15 dana da ne bi jedna vakcina utjecala na odgovor druge.

– Međutim, sad već imamo dokaze koji ukazuju da nije potrebno praviti razmak između te dvije vakcine te se obje mogu primijeniti u istoj posjeti. U Republici Srpskoj trenutno je manja zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv covida, a na raspolaganju imamo pet vrsta vakcina i to Fajzer, Sinofarm, Sinovak, Astra Zeneka i Sputnjik Ve – naglasila je dr Jela Aćimović.

U Federaciji BiH vakcinisanje protiv sezonske gripe organizirano je na nivou kantona, a federalni Zavod nabavit će i ove godine oko 7.200 doza prvenstveno za potrebe zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH.

– Dospijeće cjepiva protiv sezonske gripe ne ovisi od nas, nego od proizvođača i dostavljača. Na osnovu iskustva iz ranijih godina, obično to bude krajem oktobra i/li početkom novembra – naglasila je ranije za Fenu epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Mia Blažević.

Nakon što vakcine stignu i krene proces vakcinacije najbolje se što prije vakcinisati, da bi se dalo vremena imunitetu da se razvije i štiti od sezonske gripe.