BiH

Adil Osmanović razgovarao sa Aleksandrom Zolakom

19/01/2016

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je s vršiocem dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandrom Zolakom.

Tokom razgovora naglašeno je da BiH zbog nepostojanja Pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova godišnje gubi destke miliona KM, a njeni građani plaćaju najviše cijene lijekova u regiji.

Stoga je od izuzetnog značaja usvajanja Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, koji je nedavno izmijenjen.

Ministar Osmanović je naglasio da je neophodno da se Pravilnik u što kraćem roku nađe pred Vijećem ministara BiH kako bi što prije počela njegova primjena u praksi. To bi za građane na godišnjem nivou značilo uštedu na desetke miliona KM.

Novi Pravilnik o lijekovima trebao bi biti usvojen do 1. marta, a građani će njegove pogodnosti osjetiti za nekoliko mjeseci.

Osmanović je rekao da prioritet u radu Agencije za lijekove i medicinska sredstva treba biti i donošenje esencijalne liste lijekova na nivou države, a prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izrazio je očekivanje da će dobra saradnja s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH biti nastavljena i u budućnosti, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.