Berin Buturović oduševio na prvom balu Hora bečkih dječaka

berin hor beckih djecaka2

Dugo iščekivani nastup Berina Buturovića na prvom balu Hora bečkih dječaka održan je u subotu, 16. januara u Kursalonu u Beču pod motom “Muzika ne poznaje granice”.

Berin i bend s kojim inače nastupa: Anes Beglerbegović (bubanj), Sanin Lutvić (bas gitara), Arben Isufi (gitara), Enes Mujić (klavir) i Ismar Porić (saksofon, klarinet) bili su ambasadori Bosne i Hercegovine i na ovom svečanom događaju predstavili našu državu na najbolji mogući način ispred samog vrha političke i kulturne scene ne samo Austrije, nego i cijele Evrope.

“Ovo je ogromna stvar za našu zemlju i nas. Velika je čast nastupiti na Vašem prvom balu. Moj bend i ja daćemo sve od sebe da Vam ovu noć učinimo još posebnijom i da Vam predstavimo ono najljepše što naša zemlja ima, a to je duša. U ovom vremenu kad u cijelom svijetu vlada razjedinjenost, moramo naći nešto što će nas povezati. Čvrsto vjerujem da muzika ima tu moć, ona ne poznaje jezik, granice i nema ograničenja”, ovim uvodnim riječima, u ulozi ambasadora BiH, Berin Buturović svečano je otvorio bal sa sevdalinkom Žute dunje.

“Moram priznati da je prva pjesma prošla kao u filmu. Sa prvim taktovima pjesme ”Žute dunje” pristuni su zaplesali bečki valcer. To je nešto što ću pamtiti cijeli život. Čitav bal prošao je kao u snu i zaista je nadmašio sva naša nadanja. Jako sam ponosan na cijelu ekipu i ovo što smo postigli”, rekao je Berin nakon bala.

Pored stranih evergreena Franka Sinatre, Elvisa Presleya, Tom Jonesa, Eric Claptona, zatim hitova sa bržim ritmom poput La Bambe, She's a lady i slično za vrijeme kojih je atmosfera bila na samom vrhuncu, svoje mjesto pronašle su i neke od najljepših sevladinki kojima je predstavljena našu muzička kultura i tradicija.

“Iskreno, nisam ni sumnjao da će biti dostojni zadatka, ali ovo što su nam ponudili je daleko iznad svih mojih očekivanja. Zaista su predstavili svoju državu na najbolji mogući način”, rekao je Gerald Wirth, direktor Hora bečkih dječaka.

Tomislav Leko, ambasador BiH u Austriji istakao je kako je ponosan na ono što je predstavljeno, te da je dobio brojne čestitke od čelnih ljudi sa političke scene Austrije koji su bili prisutni na ovom balu.

Na balu je nastupio i Hor bečkih dječaka sa nekoliko muzičkih numera, sopranistica Kaiser te bečki gudački sastav.

Firma Granoff se pobrinula za scenski izgled Berina i članova pratećeg benda, a sam odlazak na bal bio je omogućen uz pomoć sponzora Garden City Konjica.