Adla Mulić: Tradicionalne djevojačke večeri u BiH uz iscrtavanje tijela kanom

Adla Mulić: Tradicionalne djevojačke večeri u BiH uz iscrtavanje tijela kanom

Posljednjih godina sve češće prikazivane indijske televizijske serije potakle su buđenje davno zaboravljenog običaja djevojačke večeri uz iscrtavanje tijela kanom, koji je na prostorima Bosne i Hercegovine prije više stoljeća zaživio dolaskom Osmanlija.

U Bosni i Hercegovini običaj tradicionalne djevojačke večeri uz iscrtavanje tijela kanom danas je rijetkost, a ono što se može zabilježiti razlikuje se od primjerice djevojačkih večeri u Turskoj. Međutim, neki od detalja mogu se vidjeti na djevojačkim večerima i u Turskoj i u BiH, kao što je neizostavno odijevanje duvaka ili držanje ogledala ispred lica buduće mladenke.

Neke Bosanke i Hercegovke su, vidjevši taj običaj u scenama indijskih serija, došle na ideju da ga ožive, ali u nešto modernijem obliku kako bi se svidio i generacijama koje dolaze.

Adla Mulić, umjetnica iscrtavanja kanom, 21-godišnja studentica Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, ispričala je novinaru Anadolu Agency (AA) kako je običaj djevojačke večeri, odnosno dio o privremenom tetoviranju kanom vidjela od svoje nane te da se trudi doprinijeti da taj običaj ponovo zaživi i u BiH, u nešto modernijem obliku.

Podsjećajući da se tetoviranjem kanom počela baviti prije nekoliko godina, Mulić je kazala i kako joj bavljenje ovom umjetnošću omogućuje dodatni prihod u studentskim danima.

„Pokušala sam jednom nacrtati nešto na ruci kanom koja je bila poklon sa hadža. Bilo je to prije oko tri godine dok sam još bila učenica medrese. Rekli su da mi je dobro išlo, te sam sama počela istraživati dalje. Uvijek sam razmišljala o bojama na rukama moje nane, o njenim dlanovima i prstima obojenim kanom. Istraživala sam i došla sve do običaja djevojačke večeri”, kazala je Mulić.

Tradicija bojenja tijela kanom potekla je iz stare Indije. Kana se upotrebljava u kozmetičke svrhe, najčešće za bojenje kose, a postoje i vjerovanja da ima ljekovita svojstva. Umjetnost oslikavanja tijela kanom se razlikuje od regije do regije. Različit dizajn ima različita značenja u pojedinim kulturama, a može se odnositi na dobro zdravlje, plodnost, mudrost…

Umjetnost tetoviranja, iscrtavanja ili šaranja tijela kanom više ili manje je zastupljena u svim religijama i kulturama.

Mulić je kazala kako je iscrtavanje različitih dezena naučila gledajući snimke na internetu te dodala i kako dodavanjem sitnih detalja u ustaljene motive s cvijećem može formirati posve novu i bogatu cjelinu.

“Željela sam ustvari oživjeti jedan stari turski običaj koji je živio na ovim prostorima. Da bi tradicija djevojačke večeri poprimila možda i nešto savremeniji oblik, iskoristila sam i neke detalje koje sam vidjela u indijskim serijama koje se prikazuju na nekim ovdašnjim kanalima”, dodala je.

Adla Mulić je naglasila kako tradicionalnim djevojačkim večerima, za koje smatra da ih je sve više u BiH, prisustvuju djevojke svih religija zastupljenih u Bosni i Hercegovini.