Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Admir Bukva reagirao na obećanje Nedžada Ajnadžića

admir bukva

Admir Bukva, kandidat Naše stranke za načelnika Centra, oštro je reagirao na obećanje Nedžada Ajnadžića u vezi sa sufinansiranjem ‘vještačke oplodnje za mlade bračne parove’ na području općine Centar.

“Većina zastupnika Stranke demokratske akcije je u Parlamentu Federacije odbila prijedlog o stavljanju na dnevni red Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, a isti primjer su pratile njihove kolege u Skupštini Kantona Sarajevo, kada su odbili kantonalni prijedlog koji je uputila Sabina Ćudić. Sada na svom letku, Nedžad Ajnadžić obećava da će sufinansirati, kako on kaže ‘vještačku oplodnju za mlade bračne parove sa područja općine Centar’. Dakle, SDA u praksi obara zakon koji omogućava puno pokriće biomedicinski potpomognute oplodnje, a u svojim obećanjima nude sufinansiranje sa lokalnog nivoa. Očigledno je da su SDA politike u sukobu same sa sobom, a da na ovaj način pokušavaju pridobiti mlade parove, koje je država ostavila na cjedilu”, kazao je Bukva.

“Naša stranka je posljednje dvije godine uporno i dosljedno radila na zagovaranju novih zakonskih rješenja kojim ćemo nastaviti borbu protiv diskriminacije majki i porodilja, te za zaštitu i veća prava za mlade porodice. Za to vrijeme, niz inicijativa su odbačene, često pod izgovorima da nema sredstava za ista, ali se tu isključivo radilo o političkoj poruci, gdje vlast nije spremna prihvatiti dobre prijedloge opozicije. Mi smo svoje rješenje ponudili, a problem sa Ajnadžićevim je u tome što bez zakona nema ni ispunjenja njegovog obećanja”, zaključio je Bukva.