Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Admir Zatega osvojio bronzanu medalju na informatičkoj olimpijadi

admir zatega

Jedanaestogodišnji Admir Zatega iz Sarajeva osvojio je bronzanu medalju na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi koja je održana u Ohridu u Makedoniji od 14. do 19. septembra.

Zatega je učenik šestog razreda Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” u Sarajevu i on je najmlađi osvajač medalje te najmlađi ovogodišnji učesnik na olimpijadi uopće.

Admir Zatega, Tarik Džaka, Muhamed Hamzić i Stevo Mitrić, pod vodstvom Alija Husića i Jana Ahmetspahića, činili su tim koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Ohridu.

Na ovogodišnjoj olimpijadi učesvovalo je 39 takmičara iz 10 zemalja koji su rješavanjem problemskih zadataka i natječući se s talentiranim vršnjacima, predstavljali svoje države te rad i znanje.

Uoči olimpijade Udruženje “Bosanskohercegovačka olimpijada iz informatike” (BHOI) organiziralo je besplatnu tromjesečnu pripremu za sve učenike osnovnih škola na teritoriji BiH, održavane u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu pod vodstvom Alija Husića.

Nakon toga, za četvoricu predstavnika bh. nacionalnog tima su, pred sami odlazak, organzirane i dodatne intenzivne petodnevne pripreme u okviru kojih su obrađivane napredne teme programiranja i algoritamskog rješavanja problema, saopćeno je danas iz Udruženja BHOI.