BiH

Admir Zatega osvojio bronzanu medalju na informatičkoj olimpijadi

21/09/2015

Jedanaestogodišnji Admir Zatega iz Sarajeva osvojio je bronzanu medalju na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi koja je održana u Ohridu u Makedoniji od 14. do 19. septembra.

Zatega je učenik šestog razreda Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” u Sarajevu i on je najmlađi osvajač medalje te najmlađi ovogodišnji učesnik na olimpijadi uopće.

Admir Zatega, Tarik Džaka, Muhamed Hamzić i Stevo Mitrić, pod vodstvom Alija Husića i Jana Ahmetspahića, činili su tim koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Ohridu.

Na ovogodišnjoj olimpijadi učesvovalo je 39 takmičara iz 10 zemalja koji su rješavanjem problemskih zadataka i natječući se s talentiranim vršnjacima, predstavljali svoje države te rad i znanje.

Uoči olimpijade Udruženje “Bosanskohercegovačka olimpijada iz informatike” (BHOI) organiziralo je besplatnu tromjesečnu pripremu za sve učenike osnovnih škola na teritoriji BiH, održavane u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu pod vodstvom Alija Husića.

Nakon toga, za četvoricu predstavnika bh. nacionalnog tima su, pred sami odlazak, organzirane i dodatne intenzivne petodnevne pripreme u okviru kojih su obrađivane napredne teme programiranja i algoritamskog rješavanja problema, saopćeno je danas iz Udruženja BHOI.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.