Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik falisifikovao sastanak sa predsjednikom austrijskog parlamenta

adam sukalo

Predsjednik Stranke napredna Srpska Adam Šukalo izjavio je da se predsjednik RS-a Milorad Dodik danas u Beču sastao sa “trećim potredsjednikom austrijskog parlamenta, a ne predsjednikom, kako je to saopćeno iz Dodikovog kabineta”.

Šukalo je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je „falsifikovano da se Dodik sastao s predsjednikom Parlameta Austrije“, a da je tačno da se sastao s trećim potpredsjednikom austrijskog parlamenta Norbertom Hoferom.

Hofer je, dodao je Šukalo, predstavik Slobodarske partije Austrije.

Na zvaničnoj internet stranici predsjednika Republike Srpske se navodi da je Milorad Dodik razgovarao danas u Beču sa predsjednikom Parlamenta Republike Austrije Norbertom Hoferom.

Dodik je, kako se navodi, nakon sastanka istakao „da je razumijevanje na koje je naišao u Austriji zaista veliko, te dodao da je imao priliku da domaćine upozna o stanju u RS-u i BiH, pitanju referenduma, ali i kontinuiranom kršenju međunarodnog prava od visokih predstavnika u BiH“.

-Iz ove zemlje su u BiH bila dvojica visokih predstavnika koja su kršila međunarodno pravo i zahvalan sam predsjedniku austrijskog parlamenta koji je prihvatio da to pitanje stavi u parlamentarnu raspravu, kao i da iznađemo neke druge mogućnosti koje se tiču toga da se u Austriji pravno procesuiraju određene radnje koje nisu bile u skladu sa propisima – rekao je Dodik, stoji na zvaničnoj internet stranici entitetskog predsjednika.

Dodik je napomenuo da je postavljanje pitanja djelovanja visokih predstavnika iz Austrije veoma važno za RS „ jer je upravo ovo vrijeme dodatnog političkog nasilja od visokog predstavnika u BiH, koji želi da vrati intervencionizam i rigidne političke odluke“.

Predsjednik RS-a je dodao da se razmatraju i određene pravne procedure za tužbu protiv nekadašnjeg i aktuelnog visokog predstavnika u BiH iz Austrije, Volfganga Petriča i Valentina Incka.

Milorad Dodik je danas u Beču razgovarao i sa predsjednikom Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štraheom, čiji je Nobert Hofer član.