Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razgovarao sa studentima

Admiral NATO-a Foggo posjetio Burch univerzitet: Edukacija ključna za razvoj BiH

foggo-burch

– Kad sam čuo za Burch univerzitet, želio sam doći i uvjeriti se kako radite, jer je takav način edukacije ključan za razvoj BiH – istakao je Foggo

Internacionalni Burch univerzitet danas je bio domaćin NATO delegaciji, predvođenoj admiralom James Foggo III, komadantom Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, javlja Fena.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Foggo je iskoristio priliku da se, tokom kratkog boravka u Bosni i Hercegovini, iz prve ruke informira o konceptu poduzetničkog univerziteta kao jedinog takvog u BiH i regiji.

– Kad sam čuo za Burch univerzitet, želio sam doći i uvjeriti se kako radite, jer je takav način edukacije ključan za razvoj BiH – istakao je Foggo.

Burch univerzitet jedini je univerzitet s poduzetničkim pristupom gdje se studenti uče kako poduzetnički, inovativno i kritički razmišljati. Poduzetnički univerzitet podrazumijeva i saradnju obrazovnih institucija s državnim i privatnim institucijama s ciljem razvoja bh. ekonomije.

Admiral Foggo je, kroz razgovor s osobljem i studentima, uvidio da obrazovne institucije mogu pomoći državi i društvu u pripremanju mladih ljudi da, nakon završetka studija, pokrenu i realizuju ideje te uđu u svijet poduzetništva ili budu inovatori i pokretači promjena u kompanijama u kojima se zaposle.

Admiralu NATO-a su se predstavili studenti Burch univerziteta, koji su svoje ideje pretvorili u startup projekte i kompanije. Oni, između ostalog, rade na razvijanu aplikacije za liječenje depresije i mentalnih bolesti, pronalasku lijeka za tuberkulozu, razvijanju softvera za poboljšanje produktivnosti zaposlenih, na SOS narukvicama za sprečavanje nasilja i ostalim inovativnim projektima.

– Oduševljen sam idejama koje rješavaju svjetske probleme. Obzirom da je BiH u procesu reformi i tranzicije ključan je doprinos obrazovnog sistema koji će mladima omogućiti da, nakon završetka školovanja, ostanu u BiH a stečeno znanje, vještine i ideje koje imaju realizuju u BiH. Takav pristup pomoći će transformaciji društva općenito, a vi ste dobar primjer za to – poručio je Foggo.

Burch univerzitet studentima pruža poseban sistem obrazovanja gdje se pored teorije poseban fokus stavlja na praktičnu nastavu, te su uvedeni predmeti poduzetništva i upravljanja na sve odsjeke. U nastavnom procesu pored profesora aktivno su uključeni eksperti iz prakse koji kroz praktične primjere i iskustvo pomažu studentima da bolje razumiju određenu materiju, realni sektor i život općenito.

– Burch univerzitet djeluje proaktivano i u svim segmentima razvoja sigurnosti i izgradnji mira u državi i regionu kroz privlačenje najtalentovanijih studenata u sferama biznisa, inžinjeringa, umjetnosti, politike i drugih oblasti. Rijetki smo primjer gdje je uspostavljena direktna veza između studija, te primjene stečenog znanja u realnom sektoru i životu. Naš cilj je da zadržimo mlade u BiH – izjavio je prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.

Kroz boravak na univerzitetu Foggo je najveći dio vremena proveo u razgovoru sa studentima. Oni su mu prezentirali ideje, projekte i kompanije pokrenute na prvom univerzitetskom inkubatoru.

Upoznao je i bivše studente koji su kroz školovanje na Burchu stekli znanje, a iskoristili ga u životu i realnom sektoru.

U NATO delegaciji na Burchu, u ponovnoj posjeti, bila je i Marti J. Bissell komandantica NATO snaga u BiH te general William Edwards koji će od sutra preuzeti poziciju komandata štaba NATO-a u BiH.