Adnan Busuladžić dao ostavku na mjesto direktora Zemaljskog muzeja

BiH

zemaljski

Adnan Busuladžić, aktuelni direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu, podnio je danas pismenu ostavku na svoju funkciju ministru civilnih poslova BiH Adilu Osmanoviću, nedugo nakon što su učenici osnovnih škola iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Pala skinuli daske s ulaznih vrata kulturne institucije koja je tri godine bila zatvorena.

Veliki broj građana Sarajeva i drugih bh. gradova okupio se danas kako bi prisustvovao otvorenju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine s čijih vrata su danas skinute daske s natpisom “Zatvoreno” čime je Muzej zvanično otvoren za posjetioce uz puštanje balona u bojama zastave BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

adnan-busuladzic-muzej-ne-traje-od-6-do-14-jula

Adnan Busuladžić

Tri godine čekalo se na današnji dan, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obraćajući se okupljenima u botaničkom vrtu Muzeja. Najveća zahvalnost, prema njegovim riječima, pripada radnicima muzeja koji su svakodnevno radili i dok je institucija bila zatvorena.

“Zemaljski muzej je nacionalno dobro svih građana BiH. Nacionalni muzej čuva više miliona eksponata koji govore o naslijeđu BiH i zato je on opće dobro, nacionalno blago. Očekujem da ce svi to imati u vidu. Mi smo danas donijeli odluku koja znači sigurnost funkcionisanja muzeja i pozivam vas da nam u tome pomognete, pozivam radnike iz sfere kulture, podržite nas da nađemo institucionalno funkcionisanje za muzej kako više nijedan muzej ne bi bio zatvoren”, kazao je Zvizdić.

Današnjem otvaranju prisustvovala je i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Maureen Elizabeth Cormack koja je najavila značajnu finansijsku pomoć muzeju u narednom periodu. Ona je rekla da otvaranje muzeja predstavlja veliki dan za glavni grad BiH i čitavu zemlju.

“Ova djeca nisu mogla posjetiti muzej, a sada mogu doći konačno doći vidjeti bogatstvo koje ovaj muzej nudi. Fond ambasade za očuvanje kulturnog naslijeđaa omogućio nam je da pomognmo i sretna sam da mogu da najavim dvije stvari: preko fonda cemo izvojiti 1,1 KM za obnovu muzeja, a druga najava je da će institut mreže muzeja u Washingtonu poslati ovdje svoje muzejske stručnjake. Mislim da je ovo važan momenat za buduće genracije koje ce raditi na boljoj budućnosti”, istakla je Cormack te na bosanskom jeziku kazala: “Zajedno postižemo više!”.

Da nije bilo zajedničkog rada na nivou institucija BiH, do otvaranja zemaljskog muzeja ne bi došlo, istakao je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

“Bilo bi još zatvaranja, ali smo se probudili i kazali: ovo su naše bh. institucije. Zahvljujem se ambasadama Velike Britanije, Francuske, Turske i drugih prijateljskih zemalja koji su nam pomogali da nađemo rješenje”, poručio je Osmanović.

Osmanoviću je Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja BiH predao pismenu formu svoje ostavke ističući kako se “ne povlači od sutra”, te da će do kraja ostati uz Muzej dok se njegov status ne riješi. Nakon njegove iznenadne najave da podnosi ostavku na mjesto direktora, radnici muzeja su počeli plakati.

otvaranje zemaljskog muzeja (1)

Među brojnim građanima koji su došli na današnje otvorenje našao se i Sarajlija Džemal Šabeta koji je privukao pažnju tradicionalnom bh. odjećom.

“Došao sam danas da dam podršku našem muzeju, to su naši korijeni. Ovo na meni je naša tradicionalna nošnja, original, u svijeta nema par ovih kompleta. Ovo je komplet Bošnjaka koji je malo znad prosjeka kao plemić, spahija. To je moja loza”, kazao je Šabeta u razgovoru za AA.

“Došao sam ovdje dati podršku. Posjećivat ću muzej, kao dječak sam išao ovdje, treba baštiniti našu tradiciju, ako se ne bude dolazilo ovdje neće se znati naša tradicija i naše porijeklo”, poručio je Šabeta.