Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fašisti lažnim fotografijama šire mržnju prema izbjeglicama (FOTO)

lazne fotke

Fotografija koja se posljednjih dana pojavila na društvenim mrežama izazvala je dosta polemike, a na njoj se navodne izbjeglice naguravaju s policijom i navodno mašu zastavom ISIS-a. Naravno, kao takva, odmah je postala veliki hit među ksenofobima koji u dolasku brojnih izbjeglica na svakom koraku vide prijetnju.

Međutim, kao i u nekoliko prethodnih slučajeva, svima koji su sliku podijelili u nadi da izbjeglice prikažu teroristima, slijedi razočaranje. Baš kao kad se otkrilo da mladić koji je na društvenim mrežama prikazan teroristom s terorizmom nema nikakve veze.

Naime, slika sukoba izbjeglica s policijom je stara, nema nikakve veze s izbjeglicama i na njoj najvjerovatnije nije zastava ISIS-a, piše Independent.

Brojni desničarski portali i stranice na društvenim mrežama podijelili su ovu sliku na desetke hiljada puta kao ultimativni dokaz terorističkih nakana izbjeglica i time po ko zna koji put stvorili nepotrebnu paniku.

Lait_ al_Salehi

Laith al-Salehi, borac koji se borio protiv ISIL-a predstavljen je kao terorista

Slika je nastala 2012. godine u Bonnu na protestima. Proteste je tada organizirala jedna radikalna desna stranka, a muslimani na slici sudjelovali su u kontraprotestu, prenosi Index.

Na YouTubeu postoji snimka s ovog protesta, a koja je uploadana 2012. godine. Tada ISIS nije ni blizu bio široko rasprostranjen kao danas pa i mahanje “ISIS-ovom” zastavom treba gledati u tom kontekstu.

Naime, simbol na zastavi ISIS-a stariji je od same organizacije, a ovi su ga upravo i odabrali zbog činjenice jer je od ranije rasprostranjen i bio je korišten od strane nekih potpuno drugih grupacija. Upravo je i jedan od ciljeva ISIS-a da na ovakav način povežu sebe sa drugim organizacijama.