Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Adnan Mrkva i Amel Ćapin pušteni na slobodu

capin mrkva123
Arhiva

Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku da se Adnan Mrkva i Amel Ćapin, uhapšeni u akciji Rebus, puste na slobodu. Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo najavili su da će uložiti žalbu na ovu odluku.

Kako je poznato, krajem godine, Sud je donio odluku da se Mrkvi i Ćapinu produži pritvor za još dva mjeseca, nakon što su u zatvoru proveli mjesec.

Tužilaštvo KS-a je već ranije za preostalu trojicu uhapšenih Ermina Špilju, Adisa Biberovića i Arifa Malićija zatražilo mjere zabrane napuštanja zemlje, te druge zabrane, nakon čega su pušteni na slobodu.

Podsjećamo, krajem novembra 2015, SIPA je u akciji Rebus uhapsila pet osoba koje se sumnjiče da su obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima Mrkva Group d.o.o. Sarajevo i Mrkva d.o.o. Sarajevo, odnosno lancu ćevabdžinica Mrkva, počinile niz krivičnih djela među kojim su organizirani kriminal, utaja poreza, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te pranje novca.

– Između ostalog, postoji sumnja da su ova lica izbjegla plaćanje poreske obaveze u ukupnom iznosu od najmanje 5.532.287,99 KM za period od 1. januara 2011. do 12. oktobra ove godine, a čime su stekli protivpravnu imovinsku korist i za taj iznos je, prema dokazima kojima raspolaže Tužilaštvo, oštetili budžet Federacije BiH.