Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić i Haixing: Jačati ekonomske veze kroz zajedničke projekte

Zvizdic-Haxing1111

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s pomoćnikom ministra vanjskih poslova NR Kine i generalnim sekretarom za saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope (16+1) Liu Haixingom o bilateralnim odnosima dvije zemlje i multilateralnoj saradnji u okviru inicijative 16+1 za saradnju NR Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Generalni sekretar Haixing je prenio predsjedavajućem Zvizdiću pozdrave kineskog premijera Li Keqianga i istaknuo da je cilj njegove posjete Bosni i Hercegovini realizacija ideja koje su predsjedavajući Zvizdić i premijer Keqiang razmijenili na IV samitu premijera inicijative 16+1 održanog prošle godine u Suzhou.

Predsjedavajući Zvizdić je ocijenio inicijativu 16+1 odličnim konceptom za multuilateralnu saradnju. Potvrdio je interes Bosne i Hercegovine da bude aktivni sudionik platforme 16+1 i dijelom novog „Puta svile“ koji spaja Evropu i Aziju. Istaknuo je da BiH svakodnevno radi na uređenju tržišta i jačanju poslovnog ambijenta kako bi svoj prirodni i ljudski potencijal stavila u službu ubrzanog ekonomskog razvoja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

– U prošloj godini smo zabilježili rast BDP-a, smanjenje nezaposlenosti i jačanje izvoza. Naša ekonomija se budi i mi trebamo snažnog partnera kako bi jačali ekonomski rast i otvarali nova radna mjesta – rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Dodao je da Bosna i Hercegovina već radi na organizaciji zajedničkog Ekonomskog foruma BiH i Kine koji bi se trebao održati u drugoj polovini aprila ove godine. Istaknuo je da će za Ekonomski forum Bosna i Hercegovina pripremiti niz projekata. Naglasio je interes Bosne i Hercegovine za boljim ekonomskim povezivanjem sa Kinom kroz zajedničke projekte.

Generalni sekretar Haixing je ocijenio bilateralne odnose odličnim i pohvalio rad Bosne i Hercegovine u okvirima incijative 16+1. Istaknuo je spremnost Kine da i dalje jača saradnju u oblastima od zajedničkog interesa. Naglasio je interes za produbljivanjem političke i ekonomske saradnje, te dodao da treba raditi na snaženju trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Izrazio je zadovoljstvo što kineske kompanije uspješno implementiraju projekte u Bosni i Hercegovini i izrazio želju kineske strane da se pozitivan trend saradnje u elektroenergetskom sektoru nastavi i proširi na druge sektore, poput poljoprivrede i drvne industrije te druge infrastrukturne projekte.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.