Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Advokat Ifet Feraget za Fokus.ba: Tužbe protiv jedanaest tužilaca i Dalide Burzić

protesti memic

Saobraćajni vještak Mirsad Kulović i mašinski vještak Jasmin Bijedić iznijeli su svoje nalaze u kojima tvrde da 22-godišnji mladić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, čime su napravili veliki zaokret u suđenju Ljubi i Bekriji Seferović u slučaju smrti Dženana Memića.

Vještak Kulović je analizom devet parametara, od čega tri izuzetne važnosti i tri velike važnosti, utvrdio da nije bilo saobraćajne nesreće.

Prema riječima advokata porodice Memić Ifeta Ferageta, prethodni vještak Ševal Kovačević, koji je radio analizu po nalogu tužilaštva, nije analizirao nijedan od tih elemenata, a potvrdio je da se desila saobraćajna nesreća na osnovu tragova koje je moguće podmetnuti i koji uopće nisu od presudne važnosti.

“Ševal Kovačević nije analizirao nijedan od devet parametara, a potvrdio je nesreću i još izmislio Dženanov skok. Kakav je to nalaz? Za lažni nalaz vještak mora odgovarati, jer je na osnovu tog nalaza i potvrđena optužnica”, kazao je Feraget i naglasio važnost ispravnog vještačenja koje je presudno u dokazivanju saobraćajnih nesreća.

Feraget: Ustavni sud je sljedeća distanca

Kulovićevo vještačenje pokazalo je da je Seferović imao 40 metara da zaustavi vozilo, a trebalo mu je 28. Takođe je navedeno kako su pješaci imali više od pet sekundi da se sklone s puta.

“Dženan je imao više od pet sekundi da se skloni s puta, a bio je dovoljno fizički sposoban da to učini. Kombi, 20 godina star dizelaš koji proizvodi glasan zvonki zvuk i trese se jer je razvaljen, a on mora samo zakoračiti udesno da se skloni. Predstavlja se priča da su Dženan i Alisa išli sredinom, a vještak je opovrgnuo tvrdnju da je riječ o saobraćajnoj nesreći. Njihova verzija je potopljena”, naglašava Feraget skeptičan prema verziji priče u kojoj se kombi iznenada pojavio i udario Memića.

Feraget napominje da u originalnoj optužnici stoji kako je Ljubo Seferović nepropisnom vožnjom udario pješake koji su se kretali sredinom kolovoza i naglašava važnu ulogu Dženanove djevojke Alise Mutap koja je dala iskaz u prisustvu roditelja, što je smo po sebi protivzakonito.

Razočarano govori o tužiocima i radu suda.

“Tužioci su trebali biti na raspolaganju Dženanovom ocu Murizu i dati mu kancelarije na raspolaganje, to je dozvoljeno zakonom. Imali su obavezu pobrinuti se da se predmet pretrese i otkloni sve što ga odugovlači. Prvo su trebali krenuti od Alisine navodne amnezije”, nastavlja Feraget.

Cijelo suđenje obilježeno brojnim kontraverzama

Istraga o ubistvu se prema Feragetovim riječima vodila više od tri mjeseca, do 21. juna 2016. godine. Na pitanje šta se tad promijenilo, Feraget odgovara da se tad pojavio kombi Ljube Seferovića. Komad laka koji je vještak Ivica Perović vještačio 20. marta 2016. godine, identičan je boji vozila Renault Clio u vlasništvu bivšeg dečka Alise Mutap. Feraget kaže da taj dokaz nikad nije objelodanjen, a da ga je trebalo ispitati. Isti vještak je identifikovao kao da pripada kombiju Ljube Seferovića. I njega je Feraget tužio.

“Povrede na Dženanu ostale su iste, mi smo odmah apelovali da se sasluša doktor Čeljo koji je prvi vidio Dženanove povrede i operisao ga. Odmah je rekao da to nisu povrede saobraćajne nesreće. Tužiteljica Ivana Petković rekla je da to nije tačno i da je nemoguće da je on to rekao, iako je saslušan tek 7. juna 2016. gdje je rekao upravo to – nije ovo saobraćajna nesreća”, tvrdi Feraget.

Feraget navodi Ustavni sud kao sljedeći korak, iako su oni već obmanuti od strane Kantonalnog tužilaštva kad su više puta tražili kompletan spis slučaja – svih 500 dokaza, a zauzvrat dobili samo filtrirane i sortirane dokaze koji upućuju na saobraćajnu nesreću.

“Podnijet ću krivične prijave protiv osam tužilaca i glavne tužiteljice, te tri tužioca federalnog tužilaštva koji su kontrolisali zakonitost rada”, ustrajan je Feraget.

Borba porodice Memić da otkrije istinu o Dženanovom stradanju nastavlja se u petak 23. marta, kad će medicinski vještak Željko Karan iznijeti svoje tumačenje mladićevih povreda.